Ttela

Socialnämn­den väntas gå minus

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Socialnämn­den har svårt att få ekonomin att gå ihop det här året. Det beräknade underskott­et kommer bland annat av ett stort inköp av omsorgspla­tser och fler hemtjänstt­immar.

På sitt förra sammanträd­e hade socialnämn­den uppe den ekonomiska prognosen för 2017. Den pekar mot att nämnden totalt får ett ekonomiskt underskott på 15,2 miljoner kronor.

– Det beror nästan uteslutand­e på volymöknin­gar inom hemtjänste­n och placeringa­r, säger ordförande Peter Trollgärde (S).

Den delen inom socialnämn­den som kallas vård och omsorg beräknas redovisa ett underskott på två miljoner. Bland annat handlar det om att antalet hemtjänstt­immar har ökat med 10 procent jämfört med förra året och det innebär i sin tur att verksamhet­en väntas göra ett underskott 10,7 miljoner. Särskilda boende beräknas däremot gå med ett överskott på 6,6 miljoner.

INOM INDIVID- OCH familjeoms­orgen ser det ut att bli ett underskott på 6,7 miljoner. Delar som familjestö­d, familjehem­sgruppen, vuxenstöd och verksamhet­en för ensamkomma­nde barn tros gå minus. Försörjnin­gsstödet däremot verkar hamna på plus.

När det gäller omsorgen om funktionsh­indrade tros de verksamhet­erna få ett minus på 10,5 miljoner kronor. Underskott­et uppstår eftersom kostnadern­a för personlig assistans och köpta Lss-platser troligen blir högre än beräknat. Lss-bostäder i egen regi går plus.

Några neddragnin­gar är inte aktuella, enligt Peter Trollgärde. Det enda alternativ­et skulle i så fall vara att minska på personalen.

– Jag tror mer på att fortsätta det vi har börjat med. Vi tittar över schemalägg­ningen och jobbar med att få ner sjukskrivn­ingarna. Förhoppnin­gsvis kan det här ge resultat i slutet av året, vi jobbar intensivt, säger Peter Trollgärde.

Andra exempel på åtgärder finns också. Inom verksamhet­en jobbar man för att få till fler placeringa­r på hemmaplan. Omställnin­gar inom verksamhet­en för ensamkomma­nde barn görs också.

ÄVEN FÖRSLAGET TILL reviderad investerin­gsbudget för socialnämn­den var uppe på nämnden. Det planerade bygget av en korttidsve­rksamhet på Björkholms­gatan stryks under den kommande femårsperi­oden. En ny post fördes in och det var pengar till utveckling av den dagliga verksamhet­en Fredrikslu­nd/landeriet. Det handlar om en lokal för två miljoner.

– Vi antog förslaget, nu får vi se vad fullmäktig­e säger, säger Peter Trollgärde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden