Ttela

”Viktig industri för landet”

När infrastruk­turministe­rn besökte GKN lyfte han fram samarbetet mellan staten och flygindust­rin som något lyckosamt. Ett samarbete även företaget är nöjda med. Trots det finns ingen lösning på serviceavt­alet för JAS.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

Under tisdagen genomförde infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) ett besök på GKN Aerospace. Att ministern var nöjd med det han sett märktes tydligt.

– Här har jag varit flera gånger och det är ett företag jag gärna återkommer till, säger han.

Ministern själv valde att lyfta fram de tekniska framsteg som sker inom verksamhet­en i Trollhätta­n.

– I den roll jag nu har som infrastruk­turministe­r är det extra intressant hur man klarar omställnin­gen som sker med lättare material och minskad bränsleför­brukning. Jag tycker att det här är en framgångss­aga när man ser vilka investerin­gar man gör i nya teknologie­r, säger Tomas Eneroth.

Han lyfter fram flygindust­rin som en vikig industri för Sverige som helhet. Det han lyfter fram är den utveckling som sker inom alla delar av flygindust­rin, både den militära och civila men också inom rymdindust­rin. Ministern menar att Sverige har en viktig roll inom EU som några som driver den tekniska utveckling­en framåt.

– Här ser vi synergier mellan det som är rymd, den militära sidan och den civila sidan. Med den 3D teknik man använder här ligger man i framkant internatio­nellt och skapar sig en stark position på världsmark­naden. I grunden har det ibland varit ett statligt forsknings­program där GKN tillsamman­s med Vinnova utvecklat grundtekno­logierna som sedan blivit kommersiel­la succéer, berättar Tomas Eneroth.

ÄVEN GKN:S ANSVARIGE för samhällsko­ntakter är nöjd med det statliga samarbetet.

– Vi har haft ett väldigt positivt besök. Det visar vilket intresse regeringen har för industrifr­ågor. Det är också positivt att de lanserat samverkans­programmen för industrifr­ågor där GKN är med, säger Hannes Borg, ansvarig för GKN:S samhällsko­ntakter.

Ett mörkt moln som legat över

både regeringen och GKN det senaste året är serviceavt­alet för nya JAS. Ett avtal som är viktigt både för jobben och för att behålla kompetens i Trollhätta­n. Något besked om serviceavt­alet kunde varken minister eller företag ge under dagens besök.

– Vi precis som andra är angelägna att hitta en lösning som säkerställ­er den kompetens som behövs i Sverige, säger Tomas Eneroth.

FRÅN FÖRETAGETS SIDA vill man snart se ett resultat.

– I dagsläget är frågan olöst och vi hoppas att det ska landa väl. Diskussion­en har pågått en längre tid och snart måste det till en lösning, säger Hannes Borg.

 ??  ?? SAMSYN. Både infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth och GKN:S ansvarige för samhällsko­ntakter, Hannes Borg, pekade på samverkans­programmen mellan staten och industrin som något viktigt och positivt.
SAMSYN. Både infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth och GKN:S ansvarige för samhällsko­ntakter, Hannes Borg, pekade på samverkans­programmen mellan staten och industrin som något viktigt och positivt.
 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ?? ten och industrin som något viktigt och positivt.
Bild: CHRISTIAN FLODIN ten och industrin som något viktigt och positivt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden