Ttela

Spel som förebygger mobbning

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Att få barn att prata om svåra saker kan vara nog så svårt. Ett brädspel kan vara ett sätt att öppna upp samtalet.

Spelet heter Ajabaja och delas i veckan ut i kommunens verksamhet­er där det finns är 4-8 åringar.

Sammanlagt delas ett 70-tal exemplar ut. Förhoppnin­gen är att spelet ska leda till att barn börjar prata om svåra saker som mobbning och kränkninga­r.

Ajabaja är ett brädspel som innehåller fyra världar och spelkort med frågor och som kan spelas av en eller flera samtidigt.

– Det främjar det förebyggan­de arbetet och det finns inget tävlingsmo­ment. Barn älskar att prata om de här frågorna, man kan till exempel få igång ett samtal mellan två barn som haft en situation, säger Johan Öberg som är grundare till spelet.

SPELET ÄR UTVECKLAT i samarbete med pedagoger och är kopplat till barnkonven­tionen.

Spelet är gratis för kommunerna tack vare samarbetsp­artnern Länsförsäk­ringar.

– Vi visste att vi hade ett bra spel. Frågan vi ställdes inför var; hur ska vi nå ut med det till många? Svaret blev att ge bort det, så när en kommun säger ja, hittar vi någon som kan betala för det, säger Johan Öberg.

Andra kriterier var att det inte skulle ta för lång tid att spela.

Ajabaja har delats ut i mer än 4000 exemplar i hela landet, främst i Västsverig­e.

– Kan vi förhindra utanförska­p och minska den typen av lidande så har vi kommit en bit på vägen mot ett bättre samhälle, det vill vi gärna vara med på, säger Kim Erefalk, hållbarhet­sansvarig på Länsförsäk­ringar Älvsborg.

I MÅNDAGS DELADES spelen ut på Tingbergss­kolan i Lödöse.

– Utvärderin­gen så här långt har varit fantastisk, barn börjar få ett annat förhållnin­gssätt till varandra, säger Johan Öberg.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? SPEL. Personal från skolorna i Lilla Edet testar spelet ajabaja. 70 spel ska skickas ut till hela kommunen.
Bild: PASI HAKOPURO SPEL. Personal från skolorna i Lilla Edet testar spelet ajabaja. 70 spel ska skickas ut till hela kommunen.
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? PACKAR. Johan Öberg, Annika Hellman, rektor och Ulrika Alesjö, kurator, packar ner 70 spel i påsar.
Bild: PASI HAKOPURO PACKAR. Johan Öberg, Annika Hellman, rektor och Ulrika Alesjö, kurator, packar ner 70 spel i påsar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden