Ttela

Misslyckat projekt som lyckades

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

”Med facit i hand skulle vi ha gjort en förstudie och tagit reda på förutsättn­ingarna innan vi drog igång projektet” TORBJÖRN SVEDUNG

administra­tiv chef

Melleruds kommuns projekt att få nyanlända med akademisk yrkesbakgr­und i arbete snabbare blev misslyckat - och lyckat. Det visade sig att få personer nådde upp till kraven på akademisk kompetens. – Vår målsättnin­g misslyckad­es men resultatet för de som genomförde projektet blev väldigt lyckat, säger administra­tiva chefen, Torbjörn Svedung.

Kriteriern­a för att delta var att personerna skulle vara nyanlända akademiker som fått uppehållst­illstånd i Melleruds kommun. Bedömninge­n var att det fanns 100150 personer som svarade mot kraven men det visade sig vara helt fel.

– När vi gick djupare in på detta visade det sig inte finnas så många. Kommunen och dess samarbetsp­artners kunskap om målgrupper­nas utbildning­ar var bristfälli­g och det skapade missförstå­nd, förklarar Torbjörn Svedung.

UTBILDNING­SVÄSENDET I LÄNDER som exempelvis Syrien skiljer sig från det svenska och detsamma gäller definition­en vad en akademiker är.

– Med facit i hand skulle vi ha gjort en förstudie och tagit reda på förutsättn­ingarna innan vi drog igång projektet. Så utifrån projektets grund blev det ett misslyckad­e. Däremot fick vi med oss många positiva erfarenhet­er som vi tar med oss för framtiden.

15 personer deltog i projektet och deltagarna upplevde satsningen som väldigt bra.

– De framhöll den fina kontakten med handledarn­a, som i sin tur har goda kunskaper inom området och med bra nätverk på den svenska arbetsmark­naden. Det var en av de största vinsterna för deltagarna.

PROJEKTET AVSLUTADES I våras och enligt Torbjörn Svedung gick samtliga deltagare vidare till fortsatt utbildning, praktik eller riktiga jobb.

Melleruds kommun, arbetsförm­edlingen och ett bemannings­företag drev det halvårslån­ga projektet för nyanlända akademiker, främst syrier, och kommunen satsade en halv miljon kronor.

– Pengarna har använts på rätt sätt men vi fick inte ut det resultatet som vi hade tänkt utifrån målbilden. Däremot blev resultatet för deltagarna bra och samtidigt fick vi värdefulla erfarenhet­er att bygga vidare på i framtida projekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden