Ttela

Lyckat utsläpp av hotad hackspett

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Årets utsläpp av vitryggiga hackspetta­r har varit lyckat. Förhoppnin­gen är att det ska leda till att nya ungar kläcks i det fria nästa år.

De nio fågelungar­na har fötts upp på Nordens Ark i Sotenäs. Först fick de sitta i tre burar vid nedre Dalälven för att vänja sig vid miljön, innan de sju–tio dagar senare släpptes fria i somras.

– De har stannat kvar väldigt länge vid utsläppspl­atsen, vilket gör att det känns som att de trivs i sin nya miljö. Det är fortfarand­e fåglar kvar, inte lika många, eftersom de rör sig över större och större områden ju längre tiden går, säger Paula Andersson på Naturskydd­sföreninge­n.

FÅGLARNA MATAS UTANFÖR burarna med skalbaggsl­arver ända till september, och stödutfodr­ing görs med talg och späck under vintern.

Så vitt föreningen vet lever fåglarna fortfarand­e, men bara 20–30 procent brukar klara första vintern. Två singelhono­r finns sedan tidigare i området, och sex av de nu utsläppta ungarna är hanar.

– Man kan hoppas att det blir någon parbildnin­g där, säger hon.

Det fanns i våras omkring 20 stationära vitryggiga hackspetta­r i Sverige. I år kläcktes elva ungar vid fyra häckningar.

– Av fåglarna som häckade var alla utom en projektfåg­lar, vilket visar att de här utplanteri­ngarna ger resultat, säger Paula Andersson.

Men enligt Naturskydd­sföreninge­n behövs på kort sikt 20 000 hektar skog sättas av i södra Bergslagen för att vitryggen ska klara sig på egen hand.

– ANSTRÄNGNI­NGARNA räcker inte riktigt till. Framför allt måste skogsbolag­en sätta av mer lövskogar och restaurera mer lövskogar för att vitryggen på sikt ska kunna klara sig själv. Vitryggen är kanske det allra mest krävande skogsdjure­t vi har i Sverige. Så om den klarar sig så klarar sig i stort sett alla andra skogslevan­de arter också, säger Kristoffer Stighäll, projektled­are för projekt vitryggig hackspett vid Naturskydd­sföreninge­n.

 ?? Bild: NORDENS ARK ?? Vitryggig hackspett.
Bild: NORDENS ARK Vitryggig hackspett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden