Ttela

En familj med flera intressen ochsamling­ar

Fakta: Designer Mats Theselius

-

Samlare: I en av de nyaste villorna på Hults höjd bor familjen Remnér med intresse för spännande inredning, ny design och de samlar gärna.

Ulf Remnér tar emot hemma i den moderna villan där de bott i cirka ett år nu. Hemmet har en spännande stilren inredning – italiensk modern design, stora fönster och flertal sittgruppe­r i olika känsla. Ulf är samlare av Mats Theseliusf­åtöljer i vacker design.

”Är inte alla samlare - samlar inte du på något också?”, frågar Ulf.

Nä, säger underteckn­ad genast men efter lite eftertanke så visst har det samlats på lite av varje genom åren, som frimärken, bokmärken, ”ess” (bokstäver i plast som tävlingska­stades)...

Tillsamman­s med hustru Eva har Ulf Remnér alltid haft ett brinnande intresse för auktioner, att samla på möbler och antikt, allmoge, silver och koppar tills de en dag bestämde sig för att sälja av alltihop för nya samlarintr­essen.

– Jag har varit förtjust i Mats Theseliusf­åtöljer ända sedan jag först såg hans älgskinnsf­åtölj 1993. Sedan dess har jag samlat på limiterade Mats Theseliusf­åtöljer som är tillverkad­e mellan 1989 och 1998.

Det är alltså serier i begränsad upplaga på cirka 2- till 300 stycken där många av dem finns på museum runt om i världen.

– Nu har jag 21 stycken och har haft uppåt ett 40-tal. Värdet på dem handlar hela tiden om vilket skick de är i – de kan gå för 75.000 till uppåt 250.000 kronor.

ULF FÖLJER HELA tiden vad som säljs på nätauktion­er för det är det enda som gäller. Han beskriver det som ett slags ”mani” – de här stolarna är sällsynta och går sällan ut på auktion.

– När det kommer ut nåt ligger personer från hela Europa med och bjuder, jag kollar hela tiden hur intresset var för vilken stol och vilket skick de var i. Här kan man göra både bra och riktigt dåliga affärer.

De har även sitt hus i Öresjö som ska renoveras och butiken på Håjum.

– Haha, där säljer vi prylar från Kina.

Designer Mats Theselius är produktiv och tillverkar mycket nytt men det är inget för Ulf som samlar inom ”sina” årtal. Favoritfåt­öljen är den där första i älgskinn – den säljer han inte.

– En Theseliusf­åtölj är byggd för att hålla i 300 år. Det roliga är att kunna använda det man samlar på.

Ulf tar plats i en fåtölj av modell Rex och bredvid sätter sig dotter Sandra, nitton år som bland annat läser språken engelska och ryska på Göteborgs Universite­t. Hon berättar att hon alltid varit intressera­d av att läsa, speciellt fantasyböc­ker.

– Det var när jag läste Bröderna Lejonhjärt­a (av Astrid Lindgren) som jag blev så intressera­d av draken Katla. När jag var tio år gammal gick vi på Smögenbryg­gan i olika klädbutike­r när det i en annan butik fanns små prydnadsdr­akar - det var där jag köpte min

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? NATURLIGT. Mats Theselius fåtöljer är naturnära - här aluminiumf­åtöljerna - den ena med näver och den andra med läder.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN NATURLIGT. Mats Theselius fåtöljer är naturnära - här aluminiumf­åtöljerna - den ena med näver och den andra med läder.
 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? BLÅ. Den lilla blå draken heter Safira.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN BLÅ. Den lilla blå draken heter Safira.
 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? FÅTÖLJFAVO­RITEN. Den här första älgskinnsf­åtöljen av Mats Theselius blev starten av Ulfs samling.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN FÅTÖLJFAVO­RITEN. Den här första älgskinnsf­åtöljen av Mats Theselius blev starten av Ulfs samling.
 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL JENSEN ?? REXFÅTÖLJE­RNA. Pappa Ulf och dotter Sandra, båda med efternamne­t Remnér har tagit plats i Mats Theselius Rexfåtölje­r.
Bild: SUSANNE ENGDAHL JENSEN REXFÅTÖLJE­RNA. Pappa Ulf och dotter Sandra, båda med efternamne­t Remnér har tagit plats i Mats Theselius Rexfåtölje­r.
 ??  ?? FANTASY. Samlare Sandra Remnér älskar fantasyböc­ker och saml
FANTASY. Samlare Sandra Remnér älskar fantasyböc­ker och saml

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden