Ttela

Edsborg – från bäst till sämst på kort tid

- TONI ANDERSSON 0520-42 26 44 toni.andersson@ttela.se

Planen ligger där så grön och grann. Men strax under ytan lurar regnvatten i kubik. – Det känns naturligtv­is väldigt tråkigt – från bäst till sämst på bara ett par veckor, säger anläggning­schefen Mikael Råstedt om sitt Edsborg.

När FC Trollhätta­n skulle möta Skoftebyns IF i det av många emotsedda stadsderby­t förra fredagen kom ett sent besked att matchen måste flyttas från A-planen till konstgräse­t.

Och när FCT en vecka senare skulle möta VFK på samma arena upprepades historien.

– Det var väl tur för mig att resultaten gick FCT:S väg i de matcherna, säger Mikael Råstedt och kostar på sig ett litet skämt mitt i bedrövelse­n.

RÅSTEDT ÄR OCKSÅ noga med att poängtera att det inte är han i egenskap av anläggning­schef som satt stopp för spel.

– Jag har inte stängt av någon plan, det är klubben och domaren som beslutat att matcherna ska flyttas till konstgräse­t.

Ett envetet regnande under tre veckors tid från början av september är i grunden boven i dramat.

Men också att vattnet vägrar rinna undan på bortre långsidan från huvudläkta­ren räknat.

Enligt anläggning­schef Råstedt finns det tre scenarior som förklarar fenomenet. 1) Dräneringe­n har brakat ihop 2) Vattnet når av någon anledning aldrig ner till dräneringe­n.

3) En vattenläck­a i omedelbar närhet till Edsborg som ingen känner till.

Det mest troliga torde vara att dräneringe­n helt enkelt har lagt av, vilket skulle betyda att ett större arbete väntar för att få ordning på problemet.

RÅSTEDT OCH HANS kollegor på Edsborg har testat olika metoder för att göra planen spelbar, den som var nästan oförskämt fin i början av höstsäsong­en.

– Vi har lagt på sand och luftat så långt ner vi kommer i marken med våra verktyg. Och förra veckan var det soligt, torrt och varmt, men inget hjälper, säger Mikael Råstedt som nu har kallat på experthjäl­p.

Företaget GML Sport i Ljungby är specialist på den här typen av dränerings­problem, men har mycket att göra med motivering­en ”det är många blöta planer just nu”.

– Jag väntar hit dem vilken dag som helst, säger Råstedt, som inte helt har gett upp hoppet om spel på A-planen när FCT spelar sin sista seriematch för säsongen nästa söndag mot IK Gauthiod.

EN MATCH SOM kan vara helt avgörande för om FCT ska vinna serien, gå till kval eller missa hela godbiten.

– Jag förstår FCT, det här är ju deras matcharena och hela arrangeman­get bli ju lidande av att flytta till konstgräse­t, säger Mikael Råstedt och tillägger:

– Det går att spela här, men då blir planen sönderspru­ngen. Och det betyder mer jobb för oss vilket vi i så fall får ta.

Under onsdagen ska Råstedt och en kollega på vidareutbi­ldning till Växjö med temat ”konstgräs steg 2”.

– Det passar ju bra ...

 ?? Bilder: TONI ANDERSSON ?? VATTENSJUK­T OMRÅDE. Anläggning­schefen Mikael Råstedt och hans kollegor på Edsborg har gjort allt för att få bukt med dränerings­problemen på matcharena­n. Nu väntar han på experthjäl­p för att eventuellt hitta en lösning.
Bilder: TONI ANDERSSON VATTENSJUK­T OMRÅDE. Anläggning­schefen Mikael Råstedt och hans kollegor på Edsborg har gjort allt för att få bukt med dränerings­problemen på matcharena­n. Nu väntar han på experthjäl­p för att eventuellt hitta en lösning.
 ??  ?? LERVÄLLING. Så här illa ser det ut på många ställen på ena långsidan på Edsborg.
LERVÄLLING. Så här illa ser det ut på många ställen på ena långsidan på Edsborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden