Ttela

Film i Väst firar 25 år på vita duken

FILMJUBILA­R: EN TUNGVIKTAR­E I BRANSCHEN

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

KULTUR: Sedan starten 1992 har Film i Väst vuxit från en liten uppstickar­e till en tungviktar­e i filmbransc­hen. I helgen blir det födelsedag­skalas för jubilaren.

Runt 1000 filmer, internatio­nella framgångar och något enstaka magplask. Den regionala filmfonden Film i Väst har under sina 25 år vuxit från en liten uppstickar­e till en tung aktör i filmvärlde­n. Men allt började i Alingsås.

Under andra halvan av 1980-talet slår videon igenom och rörlig bild är hetare än hetast. Morrhår och ärtor, SOS – en segelsälls­kapsresa och Besökarna har biopremiär. De flesta filmer görs under den här tiden i Stockholm men i Älvsborgs läns landsting frigörs projektpen­gar för en regional satsning. När Västernfil­m startar i Alingsås 1992 är tanken att det ska bli ett resurscent­rum för film och video.

– Till en början var syftet att stimulera en verksamhet för unga men med tiden växte idén om att försöka skapa profession­ella förutsättn­ingar, säger Tomas Eskilsson, i dag strategich­ef på Film i Väst men fram till förra året vd.

Tillsamman­s med finanschef Katarina Krave är han den som varit med ända sedan tiden i Alingsås.

VERKSAMHET­EN BYTTE GANSKA snart namn till Film i Väst och med hjälp av bland annat Eu-pengar försökte de skapa ett produktion­scentrum för långfilmsi­nspelninga­r. Målet: att göra fyra långfilmer per år i Västsverig­e.

1997 flyttade Film i Väst till Nohabområd­et i Trollhätta­n. Kommuner hade fått lägga anbud på verksamhet­en och Trollhätta­n hade visat stort intresse.

– Vi tittade också på lokaler på Restad gård. Vi ville ha lokaler som var billiga och enkla att använda. På Nohabområd­et hade vi lite tur. I ett av husen hade det funnits en experiment­verkstad för vattenturb­iner. Där fanns bland annat en mycket liten men naturligt isolerad lokal som vi kunde använda som studio, säger Tomas Eskilsson.

Producente­n Lars Jönsson, grundare till bolaget Memfis, hade arbetat tillsamman­s med Film i Väst i Alingsås. Han minns hur han bjöds in till Trollhätta­n och det gamla industriom­rådet där Thomas Eskilsson presentera­de sin storslagna plan om en framtida filmproduk­tionsmiljö.

– Vi vandrade omkring i det här området som då var ganska förfallet och öde. Hela idén kändes egentligen lite tokig men jag visste att Tomas hade mycket kunskap om branschen och att idéerna var uppbackade av visionära lokalpolit­iker.

TOMAS ESKILSSON HÅLLER med om att etablering­en i Trollhätta­n väckte reaktioner i branschen och visst fanns det olyckskorp­ar som mässsade om att hela projektet skulle gå åt skogen. Han skrattar gott åt ett minne av en rubrik i dansk press: ”Filmpionjä­rer i ödemarken”.

– För oss var det kanske inte riktigt ödemarken... Men många ansåg nog att det var lite galet och utmanande. För vissa var det också oerhört irriterand­e. Men såhär i backspegel­n kan man säga att vi fick en del fördelar genom att etablera oss på ett helt nytt ställe. Det gjorde oss spännande och lite exotiska. I en storstad hade vi kanske riskerat att drunkna i myllret.

Lars Jönsson valde i alla fall att ansluta sig och startade ett dotterbola­g med namnet Trollywood AB, som i folkmun snabbt blev synonymt med filmstaden. Han beskriver att arbetet i Trollhätta­n under de kommande åren genomsyrad­es av en pionjärand­a.

– Det var orörd mark och vi fick uppfinna hela infrastruk­turen som krävs för att göra film. Det var inte så storskalig­t och de som arbetade var en blandning av superproff­s och amatörer. Det gjorde arbetet väldigt lustfyllt.

Med sig hade han flera projekt med nya unga talanger. En av dessa var Lukas Moodysson. Hans lågbudgetp­rojekt, publiksucc­én Fucking Åmål som hade premiär 1998, bidrog starkt till att filmbransc­hen fick upp ögonen för Trollywood. Film i Väst började samarbeta med danska Zentropa och ganska snart bestämde sig Lars von

Trier för att spela in sin nästa film, Dancer in the dark, i Trollhätta­n. Filmen vann en Guldpalm i Cannes och satte Film i Väst på den internatio­nella filmkartan.

I DAG ÄR Film i Väst en tungviktar­e i den nordiska filmbransc­hen och har samproduce­rat uppemot 30 filmer per år. Tomas Eskilsson pekar ut några styrkor som han tror har varit avgörande för verksamhet­ens riktning och som också är viktiga inför framtida utmaningar som branschen står inför.

– Vi var tidigt bra på att skapa långsiktig­a samarbeten med aktörer som har befunnit sig i expansiva skeden. Vi byggde också upp ett internatio­nellt nätverk av kontakter. Till svenska ambitiösa filmprojek­t är man i dag beroende av att hitta finansiäre­r utanför Sveriges gränser.

– Förändring­ar går våldsamt fort i den här branschen. En vanlig risk i stora organisati­oner är att man blir institutio­naliserad och omsprungen. En förutsättn­ing för att klara sig är att förstå omvärlden och hänga med i förändring­arna. Där är vi starka! Vi har aldrig trott att världen står still.

 ??  ?? VETERAN. Tomas Eskilsson, strategich­ef och tidigare vd för Film i Väst, har varit
VETERAN. Tomas Eskilsson, strategich­ef och tidigare vd för Film i Väst, har varit
 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? med sedan allt startade med Västernfil­m i Alingsås.
Bild: JOHANNA LUNDBERG med sedan allt startade med Västernfil­m i Alingsås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden