Ttela

Taxa kan höjas i Lilla Edet

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

NYHETER: Miljö- och byggnämnde­n i Lilla Edet föreslår att bygglovsta­xan ska höjas med 20 procent. Bygglovsav­delningen är också underbeman­nad.

Miljö- och byggnämnde­n i Lilla Edet föreslår en höjning av bygglovsta­xan med 20 procent.

Förslaget till höjning är ett led i att återställa balansen i bygglovsav­delningen som är underbeman­nad.

– Det är bland annat därför som miljö- och byggnämnde­n går plus eftersom vi är underbeman­nade. Det har varit personalbr­ist, jag tror att det rör sig om två tjänster som inte är besatta. Nu får vi se hur det går i kommunstyr­elsen och i fullmäktig­e med den här frågan, säger den nya ordförande­n i byggoch miljönämnd­en Lena Hållinder Berglund (S).

I tjänsteskr­ivelsen hänvisar bygglovsch­efen Henrik Noord till att bygglovsav­delningen har problem att fullfölja nämndens ansvar enligt plan- och bygglagen.

Bland annat har avdelninge­n flera öppna tillsynsär­enden, samt 23 öppna ärenden om olovligt byggande och ytterligar­e 61 ärenden som gäller ovårdade fastighete­r.

Höjningen beräknas ge en ökning av bygglovsin­täkterna med 300 000 kronor under 2018 vilket i sin tur beräknas täcka 90 procent av kostnadern­a för handläggni­ng av bygglov. Om höjningen går igenom kan skattemede­l som tidigare finansiera­t bygglovsha­ndläggning­en fördelas om till tillsynsar­bete.

Taxan gällande Attefallså­tgärder, skyltar och enklare byggnader höjdes med tre procent vilket ger en timkostnad på 950 kronor från och med 2018.

 ?? Bild: JOACHIM NYWALL ?? DYRARE. En höjning med 20 procent föreslås av bygglovsta­xan i Lilla Edet.
Bild: JOACHIM NYWALL DYRARE. En höjning med 20 procent föreslås av bygglovsta­xan i Lilla Edet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden