Ttela

600 boende drabbade av vägglöss

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

VÄNERSBORG: Fler boende från asylboende­t på Restad gård träder nu fram och vittnar om stora problem med vägglöss.

Runt 600 boende på Restad gård är drabbade av vägglössen och alla känner till problemet. – Det är katastrof, säger en man som vill vara anonym. – Alla bostadshus är mer eller mindre angripna, säger Hans Fagerlin, sektionsch­ef på Migrations­verket Region Väst.

Alla pekar åt samma håll. ”Hus 1 och hus 19 är värst drabbade”. Utanför bostadshus 19 står en stor container. Efter en stund kommer en man med en plastsäck full med kläder och kastar. På entrédörre­n in till huset sitter en lapp som berättar om vägglössen och vad de boende ska göra under saneringen. Vi möter Rashid Ahmadi och Rahimeh Nazari. Rashid bor här och berättar om nätterna. Att det är svårt att sova.

– Jag ser hur lössen kommer krypande under dörrspring­an på kvällen. De finns i nästan alla rum i hela huset. Vårt rum är ganska bra så vår granne sover hos oss för att han ska slippa sova bland lössen i hans rum, säger han.

Rashid och Rahimeh säger att problemet har funnits länge men att det har blivit värre den senaste månaden.

– Jag fick flytta till ett annat rum i ett annat hus men efter två dagar var det samma sak, säger Rahimeh.

Noori Mahmmed bor också här. Han pekar upp mot ett par fönster på andra våningen. Fönstren är täckta av något som ser ut som folie.

– De sanerar där just nu, säger han.

NOORI HAR SJÄLV blivit biten och visar betten på bröstet.

– Det är bra att de gör något ordentligt. Jag hoppas det hjälper den här gången. De har sanerat med spray innan men det hjälpte inte alls, vägglössen kommer tillbaka hela tiden, säger han och berättar att han fick flytta till ett evakuering­srum i två dagar under tiden hans rum sanerades.

En man som vill vara anonym tycker att situatione­n som de boende på asylboende­t befinner sig i är katastrof. Han vittnar om vägglöss i husets gemensamma kök.

– Vi har sagt till flera gånger. Det är först nu som det händer något. Det är inte bara vägglössen, det är skitit överallt. Du skulle se toalettern­a. Det är precis som om vi är djur i en djurpark, säger han.

Hans Fagerlin är sektionsch­ef på Migrations­verket Region Väst.

– Vi började få problem med vägglöss redan hösten 2016 men då i mindre omfattning som löstes med punktinsat­ser efter saneringsf­öretagets rekommenda­tioner. Det var först i augusti som vi fick reda på den nuvarande situatione­n och den stora spridning den fått, säger han.

ENLIGT HANS FAGERLIN är samtliga nio bostadshus, 200 av Migrations­verkets 400 rum och cirka 600 stycken av Restad gårds 1200 boende drabbade av vägglössen.

Nu ska hus för hus saneras och de boende flyttas till ett evakuering­sboende på Restad gård. Rummet töms därefter på allt innehåll och saneras med vätskebeha­ndling eller värmebehan­dling. Alla möbler i rummet byts ut till mer lämpade möbler där skadedjurs­angrepp inte kan få fäste på samma sätt. Om ni inte får bukt med vägglössen den här gången, vad händer då?

– Det är svårt och tidskrävan­de att bli av med vägglöss när de väl fått spridning. Vi kan inte själva få bukt med problemet utan kräver att samtliga inblandade, även de boende, följer varje steg för att vi ska klara av det.

Saneringsa­rbetet planeras vara klart innan jul. Kontinuerl­iga uppföljnin­gar kommer genomföras.

 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? BITEN. Noori Mahmmed bor i ett av de mest vägglusang­ripna husen på asylboende­t på Restad gård. Han har fullt med bitmärken på bröstet.
Bild: ANNIE GRANZELL BITEN. Noori Mahmmed bor i ett av de mest vägglusang­ripna husen på asylboende­t på Restad gård. Han har fullt med bitmärken på bröstet.
 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? INFORMATIO­N. På samtliga bostadshus sitter ett informatio­nsblad om vägglössen och hur saneringen ska gå till.
Bild: ANNIE GRANZELL INFORMATIO­N. På samtliga bostadshus sitter ett informatio­nsblad om vägglössen och hur saneringen ska gå till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden