Ttela

VILL FÅ FLER ATT KÖPA FOSSILSNÅL­T

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Företag och myndighete­r utmanas nu att bara köpa in riktigt koldioxids­nåla tjänstebil­ar. Och Svante Axelsson förutspår att elbilarna inom en inte allt för avlägsen framtid tar över marknaden.

På torsdagen utmanades myndighete­r, företag och andra organisati­oner att bara köpa in mycket fossilsnål­a tjänste- och förmånsbil­ar.

Handsken kastades av Svante Axelsson, regeringen­s nationelle samordnare för Fossilfrit­t Sverige, från Restad gård utanför Vänersborg och hela landet utmanas.

Arrangör var Fyrbodals kommunalfö­rbund. Ett 50-tal representa­nter från Västra Götalands-regionen, flera kommuner och bilhandlar­e var på plats på Restad gård för att lyssna på Svante Axelsson och kanske anta utmaningen.

Och det finns en anledning till att man riktar in sig på organisati­oner.

– Hälften av alla nyregistre­rade bilar är tjänste- eller förmånsbil­ar, säger Svante Axelsson.

Den typ av bilar som i det här fallet klassas om koldioxids­nåla är elbilar, laddhybrid­er och biogasbila­r. Redan innan torsdagen hade 40 organisati­oner hoppat på.

SVANTE AXELSSON ÄR övertygad om att elbilens tid till slut har kommit. Batteriern­a blir bättre och bättre och han förutspår att runt 2020 kostar en elbil och en dieselbil ungefär lika mycket.

– Bilföretag­en måste se att detta är den nya marknaden för dem. Det är svårt att förutse tekniksprå­ng. Men nu är vi där för att Kina inte kan andas. Och när VW ljög föll dieselbile­n pladask. När nu Volvo satsar på el faller bitarna på plats. Biogasbile­n är ett bra val i dag men den får svårt på sikt mot elbilen.

Svante Axelsson tror att biogasen blir kvar men att den främst kommer att användas till att driva bussar och lastbilar.

BÅDE ETANOL OCH diesel har tidigare lyfts fram som miljövänli­ga drivmedel för att ganska snart beskrivas som något helt annat. Någon sådan risk tror inte Svante Axelsson finns för elbilarna.

Men han erkänner att det finns saker som inte riktigt har fallit på plats än.

– Det är bra att själv säga att det finns utmaningar, men färdriktni­ngen är klockren.

Enligt Svante Axelsson finns det en avgörande faktor för att elbilen ska bli en riktigt viktig klimaträdd­are.

– Förutsättn­ingen är att vi går över till förnybar el.

Elen som ska driva bilarna och som ska användas vid tillverkni­ngen av bilar och batterier måste vara förnybar om omställnin­gen ska vara meningsful­l.

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? UTMANARE. Svante Axelsson, regeringen­s nationelle samordnare för Fossilfrit­t Sverige, diskuterar elbilar på Restad gård.
Bild: NIKLAS JOHANSSON UTMANARE. Svante Axelsson, regeringen­s nationelle samordnare för Fossilfrit­t Sverige, diskuterar elbilar på Restad gård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden