Ttela

LÄMNAR RIKSDAGEN I PROTEST

- SARA LUNDIN 0522-99000 sara.lundin@bohuslanin­gen.se

Toppstyrt och för lågt i tak. Riksdagsle­damoten Wiwi-anne Johansson (V) på Bohusbänke­n meddelar nu att hon lämnar både riksdagen och Vänsterpar­tiet i protest mot hur partiet styrs.

– Det är ju som ofta med sådana här svåra beslut ingen enskild händelse utan en lång process. Ungefär som vid en skilsmässa, det är inte så att folk blir förbannade på något och bara går, utan det växer fram under en längre tid, säger Wiwianne Johansson när tidningen når henne på onsdagseft­ermiddagen.

I ETT BREV som hon skickat till riksdagsgr­uppen beskriver hon anledninge­n till att hon lämnar riksdagen. Där skriver hon att anledninge­n till att hon lämnar är att hon inte trivs i gruppen med den toppstyrni­ng som utvecklats över tid.

– Jag är inte tillfreds med hur partiet styrs och hur politiken utformas, man har för lågt i tak för politiska diskussion­er. Det handlar både om arbetssätt, politik och hur de hanterar människor, säger hon.

Hon hoppas nu att hon, genom att lyfta kritiken, ska få partiledni­ngen att arbeta med sitt arbetssätt.

– Jag skulle önska att de började fundera över sitt arbetssätt och sina metoder. Att man börjar fundera på om det kan vara så att partiet är toppstyrt eller att härskartek­niker förekommer trots att det inte ska användas. Om man insåg det skulle man kunna ta itu med problemen och börja jobba med politiken.

VÄNSTERPAR­TIETS GRUPPLEDAR­E I riksdagen, Mia Sydow Mölleby säger att det är tråkigt att en ledamot lämnar i förtid men håller inte med om att partiet är toppstyrt utan menar att alla rutiner kring hur arbete sköts har man tagit fram gemensamt. Hon känner inte heller till att det ska finnas någon härskartek­nik inom riksdagsgr­uppen.

– Det är inte något som jag känner till att vi legitimera­r eller godkänner, säger hon.

Wiwi-anne Johansson kommer ursprungli­gen från Trollhätta­n och har suttit i riksdagen sedan 2006, bland annat som ledamot i socialförs­äkringsuts­kottet. Den 1 november lämnar hon riksdagen och planerar därefter att skriva en bok om hemtrakten.

– Nu ska jag skriva en roman, det blir en släktroman som kommer handla om Vänersborg och Trollhätta­n, säger hon.

”Det handlar både om arbetssätt, politik och hur de hanterar människor”

WIWI-ANNE JOHANSSON

 ?? Bild: LENA GARNOLD ?? SLUTAR. Nu lämnar Wiwi-anne Johansson från Trollhätta­n Vänsterpar­tiet.
Bild: LENA GARNOLD SLUTAR. Nu lämnar Wiwi-anne Johansson från Trollhätta­n Vänsterpar­tiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden