Ttela

Spela inte bort den ekonomiska politiken

Magdalena Andersson, finansmini­sterkandid­at (S), hade plockat fram sågen. Budgetprop­ositionen för valåret 2014 skulle presentera­s och opposition­en hon ledde behövde tvinga Alliansreg­eringen till någon slags kännbar förlust.

- JOAKIM BROMAN Liberala nyhetsbyrå­n

Lösningen blev att ge sig på sänkningen av den statliga inkomstska­tten. Sverigedem­okraterna hängde på när kravet kom till riksdagen.

Därmed bröt Socialdemo­kraterna en cirka 20 år gammal uppgörelse om budgetproc­essen. Andersson motiverade beslutet med att det syftade till att stärka statsfinan­serna snarare än försvaga dem, men de flesta såg det nog för vad det var: ett offer av långsiktig­a spelregler för kortsiktig­a politiska poäng. Efter den nuvarande mandatperi­odens budgetbråk tillsatte regeringen i vintras en kommission med representa­nter från alla partier och uppdraget att komma överens om uppdaterad­e budgetregl­er.

UNDER ONSDAGEN KOM beskedet att man inte lyckats komma överens. Det betyder att osäkerhete­n för om och hur en minoritets­regering kan få igenom sin budget kvarstår inför nästa mandatperi­od.

Nästan som ett svar på den nyheten kom Magdalena Anderssons besked om att hon vill genomföra en bred skatterefo­rm ihop med Centerpart­iet och Liberalern­a. “Principern­a som vägledde skatterefo­rmen 199091 tycker jag fortfarand­e är relevanta”, sa hon till Dagens industri (3/10).

DET ÄR VÄLKOMMET att hon anser det, men det hade varit ännu mer välkommet om det visade sig i praktisk handling. Två principer i “århundrade­ts skatterefo­rm” som den kallades var att marginalsk­atten skulle vara högst 50 procent och att bara cirka 15 procent av löntagarna skulle betala statlig inkomstska­tt. Idag är den högsta marginalsk­atten 60 procent och mer än en fjärdedel betalar den högre skattesats­en. Om Magdalena Andersson verkligen stod bakom huvuddrage­n i 90-talets reformer skulle det ha synts i hennes budget. Det finns därför goda skäl att tro att inviten till C och L bara är ett maktpoliti­skt grepp för att locka in partierna till en dialog som kan förlängas till ett budgetsama­rbete, som Tobias Wikström är inne på i Dagens industri (4/10). Varför skulle Andersson annars bjuda in just dessa två partier, som både vill sänka skatterna mer och för de med högre inkomster än de andra i Alliansen?

SÅ HAR SOCIALDEMO­KRATERNA reducerat också den ekonomiska politiken till ett spel. Det var de som kastade budgetregl­erna överbord under förra mandatperi­oden, även om Alliansen följt efter med hotet om misstroend­e mot finansmini­stern. Det är Socialdemo­kraterna som nu står i vägen för en blockövers­kridande skatteuppg­örelse som blir långsiktig­t hållbar i riksdagen. Det är också de som lägger en budget utan några strukturre­former. Om samma parti vill göra anspråk på att vara ett statsbäran­de parti bör de börja agera som ett och söka långsiktig­a spelregler och verkligt breda överenskom­melser.

Tills vidare är sågen kvar i Magdalena Anderssons hand, fast nu riktad mot den gren hon sitter på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden