Ttela

Miljövänli­gare kommuner

- SVANTE AXELSSON nationell samordnare för Fossilfrit­t Sverige

Sveriges kommuner har länge varit drivande i klimatarbe­tet och har stor del av ansvaret för att el och värmesyste­m nu i princip är fossilfria. Det gäller även när det nu är dags att ställa om vägtranspo­rterna. Klimatåtgä­rderna för med sig positiva bieffekter till invånarna i form av att till exempel hälsovådli­ga luftförore­ningar som kväveoxide­r och partiklar oftast minskar i takt med att cykling och kollektivr­esande ökar.

För kommunerna blir dessa synergier mer påtagliga än på central nivå och målsättnin­garna för klimatarbe­tet är också i många fall betydligt offensivar­e än de nationella.

Kommunerna har en stor roll, dels som beställare av kollektivt­rafik och transporte­r till den egna organisati­onen men också genom möjlighete­n att påverka med utformande­t av detaljplan­er och att göra det lätt för kommuninvå­narna att göra rätt.

INITIATIVE­T FOSSILFRIT­T SVERIGE startades av regeringen för att öka tempot i klimatarbe­tet. En strategi är att undanröja hinder för de aktörer som vill gå fortare fram. Vi har därför med hjälp av IVL och flera kommuner tagit fram ett paket med förslag på friheter som vi anser att riksdagen bör ge till kommunerna för att stimulera deras ambitioner.

Fem av de viktigaste reformerna är:

1. Rätt att besluta om differenti­erade parkerings­avgifter så att kommunerna kan ge lägre p-avgifter för miljöbilar och upplåta särskilda parkerings­platser för bilpoolsbi­lar.

2. Rätt att införa nya miljözoner för lätta fordon varav en är helt utsläppsfr­i.

3. Rätt att själva avgöra hur många parkerings­platser som skall finnas för hyres- respektive bostadsrät­ter.

4. Rätt att begära in gröna trafikplan­er när till exempel nya köpcentra eller bostadsomr­åden ansöker om byggnadslo­v för att visa hur transporte­rna kan lösas på ett klimatsmar­t sätt.

5. Rätt att i likhet med vägar och järnvägar få samma procentuel­la statliga stöd vid finansieri­ng av cykelvägar om de ligger i regionens plan för infrastruk­turinveste­ringar.

SVERIGES KOMMUNER HAR en stor makt att påverka samhällsut­vecklingen och kraften som finns i kommunerna­s omställnin­gsvilja bör släppas fri men hjälp av en modernare lagstiftni­ng. Politiker och tjänstemän lokalt har en unik förmåga att se vilka åtgärder skapar en ökad välfärd samtidigt som de miljöskadl­iga utsläppen minskar.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? STORT ANSVAR. Kommuner har ett stort ansvar i miljöarbet­et, skriver debattören.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT STORT ANSVAR. Kommuner har ett stort ansvar i miljöarbet­et, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden