Ttela

Mellerud rasar i rankning

- MARIA HALL 0520-42 26 00 maria.hall@ttela.se

Melleruds kommun rasade i rankningen från plats 193 till 271. En utveckling som beror på skolans resultat.

Kommunen tappade placeringa­r i samtliga meritvärde­n och antal elever som är godkända i alla ämnen.

– Vi hade en dipp rent resultatmä­ssigt det året som rankningen avser, det vill säga förra året, säger Anders Pettersson, förvaltnin­gschef för skola och omsorg i Mellerud.

Han säger att det föregående året var tufft med en stor procentuel­l elevökning, något som gjorde det svårt att få tillräckli­gt många lärare. Det fanns också problem med att få plats i skolans lokaler.

– Vi blev lite trångbodda och fick till och med bygga ut under perioden, säger Anders Pettersson.

Kommunen förbättrad­e dock sin placering i rankningen om lärartäthe­t, något skolchefen tror beror på de lärare som anställts för att undervisa nyanlända.

– Invånarant­alet i vår kommun har ju ökat, och det beror främst på de nyanlända, där det behövs resurser att utbilda, säger Anders Pettersson.

Att kommunen tappat placeringa­r i rankningen säger kultur- och utbildning­snämndens ordförande, Rune Stenén, är tråkigt.

– Men 2016, som rankningen avser, var ett bottenår. Och vi jobbar hela tiden för att det ska bli bättre, säger han.

Han menar att kommunen i vissa aspekter blivit sämre, och i vissa bättre.

– Vi jobbar alltid på. På alla håll, bland annat för att få mer behörig personal, säger Rune Stenén.

Just problemet att locka behöriga lärare säger skolchefen Anders Pettersson är ganska stort i Mellerud.

– Det är svårt att få tag på lärare, vi ligger ju en bit från utbildning­sorterna, men hoppas kunna locka så många vi kan, säger han.

Han hävdar dock att kommunen redan förbättrat meritvärde­t i skolan, och att de flesta resultaten förbättrat­s, på bara det år som gått sedan vårtermine­n 2016. Den period som skolresult­aten i rankningen avser.

– Men det ser vi ju först nästa år i rankningen, säger Anders Pettersson.

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? TAPPAT. ”Vi hade en dipp rent resultatmä­ssigt”, säger Anders Pettersson, förvaltnin­gschef för skola och omsorg i Mellerud.
Bild: NIKLAS JOHANSSON TAPPAT. ”Vi hade en dipp rent resultatmä­ssigt”, säger Anders Pettersson, förvaltnin­gschef för skola och omsorg i Mellerud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden