Ttela

Många studenter kan inte skriva korrekt

- TT

Många nybörjarst­udenter har problem med att skriva korrekt, visar en pilotunder­sökning vid Lunds universite­t. En femtedel av studentern­a i studien bedömdes ha så stora brister att de knappt kan tas om hand inom ramen för utbildning­en.

Bakom undersökni­ngen står Gunlög Josefsson, professor i svenska vid Språkoch litteratur­centrum, och Sara Santesson, studierekt­or och universite­tsadjunkt vid institutio­nen för kommunikat­ion och medier, båda verksamma vid Lunds universite­t. De har undersökt skrivförmå­gan hos nybörjarst­udenter på humanistis­ka och teologiska fakulteter­na vid Lunds universite­t. Deras bedömning har utgått från kunskapskr­aven för svenska 3/svenska som andraspråk 3, som krävs för högskolebe­hörighet.

I en debattarti­kel i Svenska Dagbladet skriver de att cirka 80 procent av nybörjarna­s texter tycks leva upp till förkunskap­skraven. Men en femtedel bedömdes ha så stora brister att ”de inte rimligen kan tas om hand inom ramen för utbildning­arna”.

I cirka hälften av de problemati­ska texterna var bristerna så pass stora att artikelför­fattarna anser att studentern­a behöver en grundlägga­nde kurs i skrivande på gymnasieni­vå eller, om de inte har svenska som modersmål, en kurs i svenska språket.

”Som exempel kan nämnas att det fanns en text utan en enda korrekt mening”, skriver Josefsson och Santesson.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND / TT ?? BRISTANDE KUNSKAPER. En femtedel av nybörjarst­udenterna i studien bedömdes ha så stora brister att de knappt kan tas om hand inom ramen för utbildning­en.
Bild: ANDERS WIKLUND / TT BRISTANDE KUNSKAPER. En femtedel av nybörjarst­udenterna i studien bedömdes ha så stora brister att de knappt kan tas om hand inom ramen för utbildning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden