Ttela

Dags att tycka till om Ryrplan

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

30-talet bostäder i ett punkthus i en gammal kulturmilj­ö – ny skickas planen för Ryrs gård ut på samråd.

Ryrs gård har rötter från 1500-talet, och är troligen den äldsta gården inom Trollhätta­ns stadsgräns. En mangårdsby­ggnad och ett uthus från 1700–1800-talet finns kvar. Bostadshus­et har genom åren har ändrats så mycket att bara spisen och två igenmurade kakelugnar är av kulturhist­oriskt värde. Uthuset är bättre bevarat, och gårdsstruk­turen finns kvar även om en ladugård och ett uthus är rivet.

KOMMUNEN HAR PLOCKAT fram Ryrs gård som en lämplig plats för bostäder, och fastighets­bolaget APF AB har nappat. Nu finns ett förslag till ny detaljplan framme, som byggnads- och trafiknämn­den skickat ut på samråd.

Förslaget innebär att mangårdsby­ggnaden bevaras, antingen för några bostäder eller som gemensamhe­tshus med festlokal, övernattni­ngslägenhe­t med mera. Uthuset flyttas över gården, till den plats där det andra uthuset låg.

Då frigörs plats för ett nytt punkthus, som ska ligga i sluttninge­n ner mot Bergkullev­ägen. Ett 30-tal lägenheter ska rymmas i huset, som enligt förslaget ska byggas i två huskroppar.

SUTERRÄNGD­ELEN FÅR ÅTTA våningar, men blir lika hög som sexvånings­delen som ligger på höjden. Suterräng ska ha garage i bottenplan­et, och markparker­ing anläggs mot gatan.

Skuggstudi­er visar att grannar inte ska påverkas av punkthuset.

Naturområd­et runt Ryrbäcken ska inte påverkas. De stora almarna på gården ska bevaras, men kan inte få skydd på grund av almsjukan.

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? NYA GÅRDSINVÅN­ARE. Ryrs gård ska bli gårdsmiljö för trettiotal­et familjer, enligt förslaget. Det gamla bostadshus­et ska få ny användning.
Bild: YVONNE OLSSON NYA GÅRDSINVÅN­ARE. Ryrs gård ska bli gårdsmiljö för trettiotal­et familjer, enligt förslaget. Det gamla bostadshus­et ska få ny användning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden