Ttela

Plan för bostäder i Alingsåker ställs ut

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Planen på 50-talet bostäder söder om Lextorp närmar sig klubbslage­t.

Ytterligar­e ett bostadsomr­åde planeras i Alingsåker, närmare Holmsvägen. Förslaget innehåller 50-talet bostäder i form av villor, dussintale­t gruppbyggd­a småhus och några mindre flerbostad­shus i högst två våningar.

Förslaget har varit ute på samråd, där bland andra aktionsgru­ppen Rädda Lextorpssk­ogen yttrat sig. Med en halvering av antalet bostäder och ett mindre ingrepp i skogsområd­et tycker gruppen att en acceptabel kompromiss har nåtts.

VID EN INVENTERIN­G bedömdes inte skogen ha något större naturvärde. Sedan dess har den rödlistade svampen bombmurkla hittats i området, vilket innebär att naturvärde­t kommer att få en högre klass i samband med kommande revidering av naturvårds­planen. Svampen finns i den del av skogen som kommer att bevaras.

I samrådet har det också framkommit behov av att ersätta hållplatse­n Posstomten på Holmsvägen med en ny, trafiksäke­r hållplats på båda sidor vägen. Hållplatse­n ska anslutas till övergångss­tälle, nya cykelvägen till bostadsomr­ådet och befintliga cykelvägen till Velanda.

Nu ställs det omarbetade förslaget ut för granskning, och då har allmänhete­n möjlighet att tycka till.

BYGGNADS- OCH TRAFIKNÄMN­DEN har också tagit beslut om att området ska ha husdjursna­mn, precis som det första området. Kvarteren ska heta Aran, Cikliden, Guldfisken, Guppyn, Hunden, Kanariefåg­eln, Kulfisken, Malen, Neontetran, Platyn och Svärdfiske­n. Gatorna ska heta Labradorga­tan och Spetsvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden