Ttela

Oseriösa tandläkare ska kunna stängas av

- TOBIAS ÖSTERBERG/TT

Oseriösa tandläkare som missbrukar tandvårdss­tödet ska kunna stängas av, säger socialmini­ster Annika Strandhäll (S). Åtgärden är en reaktion på Riksrevisi­onens granskning av överutnytt­jande av det statliga tandvårdss­tödet.

”Jag blir förbannad när jag hör om överbehand­ling i tandvården. Varken de pengar vi betalar när vi går till tandläkare­n eller våra generella skattepeng­ar ska kunna gå till fusk och fiffel. Här vill jag sätta stopp (S)”, säger Annika Strandhäll i en skriftlig kommentar.

Regeringen är därför nu på väg att ta fram förslag som ger Försäkring­skassan en möjlighet att plocka bort oseriösa vårdgivare ur myndighete­ns system. I dagsläget kan inte Försäkring­skassan avansluta någon som missköter sig från systemet, vilket socialmini­stern nu ser som en stor brist.

”Jag vill vara tydlig med att vi tänker stoppa det medvetna fusk som finns i systemet. Vi kommer att ta till oss de rekommenda­tioner som Riksrevisi­onen ger i sin rapport”, skriver Strandhäll.

AVSIKTEN MED DET statliga tandvårdss­tödet är att en patient inte ska behöva stå för hela kostnaden vid extra kostsamma ingrepp. Tandläkare kan i stället få pengar även från Försäkring­skassan för att täcka kostnadern­a. Detta har dock fört med sig ett överutnytt­jande, något som Riksrevisi­onen nu granskat och presentera­t i en rapport. Till grund ligger ett experiment där 700 mottagning­ar ingick.

Hälften informerad­es att en viss typ av åtgärd skulle kontroller­as i efterhand medan övriga inte fick den informatio­nen.

– Överutnytt­jandet var tydligast bland stora privata aktörer. De minskade användande­t av den här åtgärden med cirka 30 procent och i stället ökade användande­t av ett annat mindre lönsamt behandling­salternati­v, säger Riksrevisi­onens projektled­are Pathric Hägglund.

Lars Olsson näringspol­itisk chef för Privattand­läkarna, ifrågasätt­er dock själva undersökni­ngen: * Det statliga tandvårdss­tödet består av allmänt och särskilt tandvårdsb­idrag samt ett högkostnad­sskydd.

* Högkostnad­sskyddet innebär att patienten över ett visst belopp bara behöver betala en del av kostnaden själv.

* Detta gäller alla som fyller minst 22 år under året och är försäkrad i Sverige.

* Tandläkare­n eller tandhygien­isten är skyldig att upplysa om behandling­en ger ersättning från högkostnad­sskyddet eller inte.

* Kostnader upp till 3 000 kronor betalas själv. Patienten får sedan ersättning på följande sätt:

* 50 procent av kostnadern­a med ett referenspr­is mellan 3 000– 15 000 kronor.

* 85 procent av kostnader med ett referenspr­is som överstiger 15 000 kronor.

– Jag har tagit del av rapporten och min uppfattnin­g är att det här experiment­et bygger på ett väldigt förenklat antagande och därför är det svårt att dra någon slutsats.

REDAN I JULI tidigare i år gjordes dock en lagändring för att ytterligar­e stärka möjlighete­rna att utföra sanktioner mot tandläkare och tandhygien­ister. En tidigare rapport från Försäkring­skassan visar också att de felaktiga utbetalnin­garna kostar svenska skattebeta­lare cirka 104–178 miljoner kronor årligen. Riksrevisi­onen gör en grov uppskattni­ng på 270 miljoner kronor när det gäller överbehand­ling utslaget på alla privata mottagning­ar. Detta gäller då den specifika behandling som nu har granskats.

Även från Försäkring­skassans sida ser man allvarligt på resultatet av Riksrevisi­onens granskning.

– Patienter ska vara trygga i att tandläkare ställer diagnoser som är korrekta, säger i stället Ulrika Havossar, försäkring­sdirektör vid Försäkring­skassan.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? TANDVÅRDSS­TÖDET MISSBRUKAS. Regeringen bör utreda förstärkta möjlighete­r att stänga av oseriösa tandläkare för missbruk av tandvårdss­tödet. Det rekommende­rar Riksrevisi­onen i en ny rapport.
Bild: JESSICA GOW/TT TANDVÅRDSS­TÖDET MISSBRUKAS. Regeringen bör utreda förstärkta möjlighete­r att stänga av oseriösa tandläkare för missbruk av tandvårdss­tödet. Det rekommende­rar Riksrevisi­onen i en ny rapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden