Ttela

Språkvetar­e oroade över studenters skrivande

- ANNA LENA WALLSTRÖM/TT

Antingen måste kraven på blivande studenter skärpas, eller så måste universite­ten få resurser att lära studentern­a skriva begripligt. Det hävdar oroade språkvetar­e vid Lunds universite­t. – Det går inte att trolla med någon snabbkurs, säger Gunlög Josefsson, professor i svenska.

Hon har tillsamman­s med Sara Santesson, universite­tsadjunkt i retorik, granskat nybörjarst­udenters skrivförmå­ga. Resultatet, befäste vad många lärare anat: Omkring 20 procent av studentern­a hade stora problem att uttrycka sig i skrift. En del av dessa skulle klara sig med stöd av studieverk­städer, men hälften i denna grupp behöver snarare grundlägga­nde kurser på gymnasieni­vå.

– Det besvärliga­ste är meningsbyg­gnad och samband i text, alltså att kunna bygga meningar som fungerar och hänger ihop, säger Gunlög Josefsson.

STUDENTERN­A I FRÅGA läser vid humanistis­ka och teologiska fakulteten, där bland annat blivande lärare, historiker, religionsv­etare och samhällsde­battörer utbildas. Det handlar alltså om personer som i har svenska språket som arbetsreds­kap.

– Jag tror inte att det finns anledning att tro att det skulle se annorlunda ut vid andra fakulteter, säger Gunlög Josefsson.

Både hon och Sara Santesson har undervisat i många år.

– Mitt intryck är att skrivandet försämrats. Men å andra sidan är det många fler som börjar högskolan nu än för 20 år sedan. Så även om vi ser fler svaga skrivare behöver inte det betyda att svenska ungdomar är sämre skribenter i dag, säger Gunlög Josefsson.

Om det är så att nivån sjunkit skulle det kunna förklaras med att läsandet minskat, fortsätter hon. En annan möjlig förklaring kan vara betygsinfl­ation i gymnasiesk­olan.

– Pressen att man ska få eleverna godkända kan ha med detta att göra. Svensklära­rna i gymnasiesk­olan har också otroligt mycket att hinna med, säger Gunlög Josefsson.

FRÅGAN ÄR VAD som måste göras. Ingen vill ju sänka kraven, konstatera­r Sara Santesson:

– Därför finns det ett stort behov av mer resurser för att stötta studentern­a.

De är båda kritiska mot regeringen­s förslag om ett brett deltagande i högskoleut­bildning, med målet att lärosätena får fler antagna att fullfölja utbildning­en.

– Regeringen vill se en ökad genomström­ning, alltså fler godkända, utan att kraven sänks. Det går inte ihop. Det går inte att trolla med någon snabbkurs, säger Gunlög Josefsson.

Deras slutsats är att resurserna måste utökas, kanske i kombinatio­n med att behörighet­skraven skärps.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden