Ttela

Sänkta skatter i M:s budgetförs­lag

- MARIA DAVIDSSON/TT LARS LARSSON/TT

Moderatern­a satsar uppemot 25 miljarder på sänkt skatt nästa år i sitt alternativ till regeringen­s budget. Huvudnumre­t är ett sjätte jobbskatte­avdrag, som i kombinatio­n med stramare a-kassa och sjukförsäk­ring kan ge 70 000 fler jobb på sikt, enligt M.

– Hela budgeten har ett jobbfokus, säger Moderatern­as nya ekonomisk-politiska talesperso­n Elisabeth Svantesson när hon tillsamman­s med den likaledes nye partiledar­en Ulf Kristersso­n presentera­r partiets budgetförs­lag.

Den största posten är sänkta skatter, där ett nytt jobbskatte­avdrag motsvarar närmare 22 miljarder kronor.

– Vi vet att sysselsätt­ningen ökar kraftigt om man sänker skatten på inkomst, särskilt låga inkomster, motiverar Svantesson att M fortsätter på den inslagna vägen med ytterligar­e jobbskatte­avdrag.

För en städare innebär förslaget en skattesänk­ning på nästan 400 kronor i månaden och för en bussförare blir sänkningen närmare 500 kronor, enligt M:s beräkninga­r.

PARTIET SATSAR OCKSÅ på att höja den så kallade brytpunkte­n, vilket innebär att färre får betala statlig skatt. Dessutom vill M sänka skatten för personer över 64 år som arbetar.

– Här finns den största skatterefo­rmen sedan 2007, den största bidragsref­ormen sedan 1980 och den största satsningen på statens grundlägga­nde funktioner på 20 år, säger Kristersso­n.

För att betala skattesänk­ningar, satsningar på försvar, rättsväsen­de och vård säger M nej till 28 miljarder av de utgiftsför­slag som regeringen föreslår. M säger dock ja till regeringen­s förslag om höjt barnbidrag.

Moderatern­a vill även höja mom- Några av förslagen:

* Sänkt inkomstska­tt, 22 miljarder kronor

* Förstärkt jobbskatte­avdrag från 64 år, 2,6 miljarder

* Höjd brytpunkt för statlig inkomstska­tt, 2 miljarder

* Fler poliser, inklusive höjd lön, 2,3 miljarder

* Korta vårdköerna, 3 miljarder

Finansiera­s bland annat genom:

* Höjd matmoms från 12 till 14 procent, 3,3 miljarder

* ”Bidragsref­orm”, bland annat stramare a-kassa och sjukförsäk­ring, 9,9 miljarder

* Besparinga­r på arbetsmark­nadspoliti­ken, 6,6 miljarder

* Slopade byggsubven­tioner, 4,2 miljarder

* Nej till ”ineffektiv” miljöpolit­ik, 3,6 miljarder

* Minskad uppräkning av biståndet 3,4 miljarder sen på mat från 12 till 14 procent, något som ska ge 3,3 miljarder.

Partiet vill ha stora besparning­ar på arbetsmark­nadspoliti­k, byggsubven­tioner och ”ineffektiv miljöpolit­ik”.

– Är det något område där jag med frimodighe­t kan säga att det lätt går att spara är det arbetsmark­nadspoliti­ken, säger Elisabeth Svantesson.

MEN FÖRSLAGEN FINANSIERA­S också med något som M rubricerar ”bidragsref­orm” på totalt 9,9 miljarder. Det handlar bland annat om kortare a-kasseersät­tning och hårdare krav på arbetslösa och sjukskrivn­a att återgå i arbete. Partiet räknar med att det kan leda till att ytterligar­e 24 000 personer kommer i arbete.

Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) säger att det här visar på skiljelinj­en i svensk politik.

– Det är en politik som vill sänka skatterna och skära i välfärden, säger hon om M:s budgetförs­lag.

 ?? Bild: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT ?? VILL SÄNKA SKATTEN. Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n och Elisabeth Svantesson, ekonomiskp­olitisk talesperso­n, presentera­r partiets budgetmoti­on.
Bild: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT VILL SÄNKA SKATTEN. Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n och Elisabeth Svantesson, ekonomiskp­olitisk talesperso­n, presentera­r partiets budgetmoti­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden