Ttela

Alliansen överens om ekonomin

- OWE NILSSON/TT

Det är regeringsf­rågan som är Alliansens huvudvärk, inte politiken. Det framgår när alla fyra partier presentera­t sina budgetmoti­oner. Inriktning­en är i huvudsak densamma: skattesänk­ningar, arbetsmark­nadsreform­er, vård och trygghet.

– Jag vågar hävda att vi skulle på ett par dygn kunna göra om det till en gemensam, operativ statsbudge­t, säger Moderatern­as ledare Ulf Kristersso­n.

Och så är det nog, åtminstone första året, om de slipper bråka om SD och migrations­politiken. Samtliga fyra partier föreslår stora skattesänk­ningar, liksom stora besparinga­r inom arbetsmark­nadspoliti­ken.

Alla vill se enklare vägar in på arbetsmark­naden, det vill säga jobb med lägre ingångslön liksom satsningar på polis och försvar. Vårdköerna ska kortas med återinförd kömiljard.

SKILLNADER­NA FINNS DÄR, men det handlar mer om prioriteri­ngar och anslagsniv­åer. Moderatern­a drämmer till med den största skattesänk­ningen på arbete med ytterligar­e ett jobbskatte­avdrag. Centern har fortfarand­e fokus på stora sänkningar av arbetsgiva­ravgiftern­a, Kristdemok­raterna betonar vården och Liberalern­a skolan och försvaret.

Medan KD drar ned på de generella bidragen till kommunerna, vill C höja dem. Liberalern­a vill ta bort värnskatte­n som M inte vågar röra. KD höjer momsen generellt medan M bara ger sig på matmomsen. C och L rör inte momsen alls.

NÄR KD VILL ta bort hela skatteklyf­tan mellan pensionäre­r och löntagare, går de andra tre på regeringen­s linje med undantag för litet mer sänkning från C första året. Bara Moderatern­a drar in på biståndet. KD och L räknar in nedtrappat ränteavdra­g till skillnad från M och C.

Samtliga vill strama åt sjukförsäk­ring och a-kassa. Och alla vill avskaffa byggsubven­tionerna, bygga ut rut och stoppa avdragsrät­t för fackavgift­en. Barnbidrag­shöjningen gillas av alla fyra partier.

Även om det inte är en budgetfråg­a, så framgår det av motionerna att det nu finns en majoritet i riksdagen för att se över lagen om anställnin­gsskydd (Las).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden