Ttela

Flickvänne­n: ”Jag visste ingenting”

- TT-AFP-AP

Vad fick Stephen Paddock att utföra den värsta masskjutni­ngen i modern tid i USA? Fortfarand­e är frågeteckn­en många, och hittills har hans flickvän inte kunnat räta ut dem. – Jag kunde aldrig tänka mig att han planerade ett våldsdåd mot någon, säger hon.

Där andra massmördar­e efterlämna­t sig ledtrådar om motivet är Stephen Paddocks dåd fortfarand­e ett mysterium, även för hans flickvän.

”Han sa aldrig någonting till mig eller gjorde någonting som jag skulle kunna tolka som en varning om att något hemskt som detta skulle inträffa”, skriver hon i ett uttalande som lästes upp av hennes advokat.

”För mig var Stephen Paddock en snäll och omtänksam, tystlåten man. Jag älskade honom och hoppades på en stillsam framtid tillsamman­s med honom”, skriver hon.

Paret bodde ihop i ett bostadsomr­åde för äldre i Mesquite i Nevada, en dryg timmes körväg från Las Vegas.

ENLIGT POLISCHEFE­N Joseph Lombardo planerade Paddock dådet noggrant och samlade på sig ett stort antal vapen under många års tid. Lombardo beskriver det som att han levde ett hemligt liv.

FBI säger under en presskonfe­rens att de har hållit förhör med flickvänne­n och att ingen har gripits misstänkt för medhjälp till dådet. De säger samtidigt att det inte finns någonting som pekar på att dådet skulle vara terrorrela­terat.

Faktum är att det inte finns så mycket som verkar peka i någon riktning alls. Han hade nästan inga nära vänner och var inte aktiv på sociala medier. Paddocks dator, mobil och annan elektronis­k utrustning har inte visat något uppenbart ideologisk­t motiv, koppling till extremism eller aktivistgr­upp eller tecken på psykisk sjukdom.

Lombardo säger att det är svårt att tro att Paddock helt på egen hand samlat ihop den arsenal av vapen, ammunition och explosiva ämnen som polisen har hittat under utredninge­n.

– Man måste anta att han har haft hjälp vid något tillfälle, säger Lombardo.

DEN 62-ÅRIGA flickvänne­n befann sig i Filippiner­na när han öppnade eld från fönstret på sitt hotellrum på Mandalay Bay i Las Vegas och dödade 58 människor och skadade över 500.

Hon säger att han för två veckor sedan sade att han hade hittat billiga flygbiljet­ter till Filippiner­na som han köpt till henne så att hon kunde hälsa på sin familj.

”Som alla filippinie­r utomlands var jag glad över att åka hem och träffa familj och vänner”, skriver hon i uttalandet.

ENLIGT FILIPPINSK POLIS förde Paddock över 100 000 amerikansk­a dollar till kvinnans konto i Filippiner­na. Pengarna tros ha varit en typ av livförsäkr­ing till kvinnan.

”Medan jag var där skickade han pengar till mig, som han sade var till för att jag skulle kunna köpa ett hus till mig och min familj”.

Hon säger att det gjorde henne bekymrad och att hon trodde att han skulle göra slut med henne, inte att han planerade ett våldsdåd, och att hon är förkrossad över attacken.

”Jag är mamma och mormor och mitt hjärta blöder för alla som har förlorat sina kära”, skriver hon.

Hon återvände till USA och Las Vegas sent på tisdagen. I uttalandet berättar flickvänne­n att hon frivilligt flög tillbaka till Las Vegas och att hon samarbetar fullt ut med den federala polisen FBI.

Enligt polisen har 317 av de personer som skadades i dådet kunnat lämna sjukhusen. Läget är fortfarand­e kritiskt för omkring 50 personer.

”Han sa aldrig någonting till mig eller gjorde någonting som jag skulle kunna tolka som en varning om att något hemskt som detta skulle inträffa.”

 ?? Bild: CHRIS CARLSON/TT ?? SÅG INGA VARNINGSTE­CKEN. Paret bodde ihop i ett hus i Mesquite i Nevada. Flickvänne­n säger sig inte ha vetat någonting om vad hennes sambo planerade.
Bild: CHRIS CARLSON/TT SÅG INGA VARNINGSTE­CKEN. Paret bodde ihop i ett hus i Mesquite i Nevada. Flickvänne­n säger sig inte ha vetat någonting om vad hennes sambo planerade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden