Ttela

Vart fjärde barn f

UGANDA: AVSAKNAD AV FÖDELSEBEV­IS ETT STORT PROBLEM

-

Vart fjärde barn som föds i världen registrera­s aldrig – vilket i förlängnin­gen kan leda till att de dör i förtid. Barn som saknar födelsebev­is riskerar att stängas ute från skolan, kan ha svårare att få vård och kan lättare utnyttjas.

För de boende i slumområde­t Bwaise i Kampala i Uganda är resan till ett av de allmänna sjukhusen kostsam. Många kvinnor därifrån föder därför sina barn i vad som med en förskönand­e omskrivnin­g kan kallas för en privat klinik.

– När man föder på ett allmänt sjukhus så registrera­s barnet. Men det görs inte på de här privata klinikerna, där du har lokala kvinnor som hjälper blivande mödrar att föda barn, säger Nyombi Jaffar Tazan, som arbetar för den lokala hjälporgan­isationen Affcad.

Att leva utan födelsebev­is i fattiga Bwaise – som brottas med hiv, prostituti­on och en ofta daglig kamp för att kunna ställa mat på bordet – gör det kanske varken till eller från under de första åren i ett barns liv. Men på sikt kan det leda till stora problem. Födelsebev­is är en förutsättn­ing för att kunna skriva de nationella proven i skolan, eller för att få ut pass eller andra resehandli­ngar. Det finns också exempel på att minderårig­a flickor blivit bortgifta, då föräldrar på jakt efter hemgift ljuger om dotterns ålder.

JOY LAWN ÄR professor vid London School of Hygiene and Tropical Medicine och forskar kring födelsereg­istrering. Hon tar upp ytterligar­e en aspekt av problemet med att barn inte registrera­s vid födseln.

– Vi har omkring 5,3 miljoner spädbarn som är dödfödda eller som dör inom en månad från födseln som varken får födelsebev­is eller dödsbevis. Det borde vara oacceptabe­lt, säger hon.

Att inte registrera barnen är ett sätt för staten att slippa ta ansvar, anser Lawn. Utan data blir det också svårare att kartlägga och i förlängnin­gen att förebygga dödsfallen.

– Om du inte har något papper

 ??  ?? UTAN HJÄLP. Keron Sembuya, som är i fyra–femårsålde­rn tror hans lärare, i Masaka, Uganda, får inte det ekonomiska
UTAN HJÄLP. Keron Sembuya, som är i fyra–femårsålde­rn tror hans lärare, i Masaka, Uganda, får inte det ekonomiska

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden