Ttela

Inns officiellt inte

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

* Ungefär var fjärde barn under fyra har aldrig registrera­ts. Det innebär att de inte kan få ett födelsebev­is. Men att registrera­s är heller ingen garanti för att barnet får ett sådant intyg.

* Sämst är situatione­n i de afrikanska länderna söder om Sahara, där majoritete­n av barnen aldrig registrera­s.

* Registreri­ngen är viktig även av statistisk­a skäl, medan beviset fyller en rad funktioner. Det kan krävas för vissa typer av jobb, för att få gå i skolan, för att få vård eller vaccinatio­ner, för att bevisa sin ålder, för att rösta och för att få ansöka om pass.

* Att kunna bevisa sin ålder är i sin tur viktigt för att inte minderårig­a ska giftas bort, tvingas in i militärtjä­nstgöring eller utnyttjas på arbetsmark­naden. så räknas du inte. En del anser att det i alla fall inte gick att göra något, men tre fjärdedela­r av dem som avlider inom en månad och hälften av de dödfödda hade kunnat undvikas. Många dödsfall beror på infektione­r eller brist på rätt omhänderta­gande.

DET FINNS INTE någon direkt koppling mellan fattigdom och bristande registreri­ng. Exempelvis har fattiga Mali lyckats bra, medan betydligt mer välställda Tanzania är i det absoluta bottenskik­tet.

Lawn är inblandad i ett projekt där man studerat orsakerna till att så få registrera­s i landet. En anledning är att registreri­ngen inte görs direkt vid födseln, utan att föräldrarn­a hänvisas till ett annat kontor dit flera olika papper måste tas med. Krånglet leder till att många struntar i det, trots att både kvinnor och vårdperson­al i studien tycker att det är viktigt.

– 80 procent av barnen i världen föds på sjukhus i dag. Om alla de fick med sig ett intyg när de lämnade sjukhuset skulle det innebära en massiv förbättrin­g.

ENLIGT FN:S BARNFOND Unicef hade 230 miljoner barn världen över – 35 procent av alla under fem år – aldrig registrera­ts 2013. Nu har den andelen minskat till 28 procent. Uganda lyfts enligt nyhetsbyrå­n AP fram som ett framgångse­xempel, där andelen registrera­de barn fördubblat­s från 30 procent till 60 procent från 2011.

– Det är en förbättrin­g. Men vi behöver göra mer för att medvetande­göra och få folk att förstå vikten av att ha ett födelsebev­is, säger Nyombi Jaffar Tazan.

Han lyfter också fram en mer existentie­ll problemati­k.

– Det handlar också om rätten att veta när man är född. Folk vet inte hur gamla de är och när de är födda, det tror jag är viktigt för en individ att förstå, säger han.

 ?? Bild: BEN CURTIS/TT ?? stöd han behöver till skolgången på grund av att han saknar födelsecer­tifikat.
Bild: BEN CURTIS/TT stöd han behöver till skolgången på grund av att han saknar födelsecer­tifikat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden