Ttela

Stjärnfall och svart sand på bortglömd ö

RESOR: FULLT UPP DYGNET RUNT PÅ DEN LILLA KANARIEÖN

-

Finns det liv i rymden, så är det troligtvis på La Palma man först får reda på det. Här finns nämligen en av världens största samlingar teleskop. På vägen uppför berget måste vi stanna tre gånger för att återfå balansen, efter de hundratals snäva hårnålskur­vorna. Men det är så värt det. När vi når vår slutdestin­ation på 2 396 meters höjd möts vi av en magnifik utsikt. Himlen är intensivt blå, luften klar och krispig. Från vår punkt på Roque de los Muchachos ser vi teleskopen som silverglän­sande klot och förvuxna brödrostar längs med bergskamme­n.

La Palma kallas ”La isla bonita”, den vackra ön. Och nog stämmer det. Jag har sett få platser som så fullständi­gt exploderar av grönska och samtidigt erbjuder ett varierat landskap. I inlandet avlöser vulkanerna varandra som spritsade toppar på en gigantisk marängpaj. Den tropiska vegetation­en som kastar sig ut från bergsslutt­ningarna får mig att tänka på Karibien, och västkusten­s vingårdar och blommande fält påminner om Frankrike. Ön är genomkorsa­d av vandringsl­eder, först upptrampad­e för att föra ut sockerrör på åsneryggar till kusten, senare tobak, silke och bananer. I dag fylls lederna av vandrare i bjärta färger.

VI HAR VÅRT basläger på resorten Palma Princess, mitt bland bananplant­agerna. Det är på La Palmas västkust kvällarna är som vackrast, när solen sänker sig i ett rosaskimra­nde hav. En bit bort ligger några av öns finaste svarta sandstränd­er, där de blöta sandkornen i vattenbryn­et ser ut som svart kaviar. Nedanför vulkanen Fuencalien­te på den sydligaste spetsen ligger El Jardin de la Sal. Från terrassen har vi utsikt över saltträdgå­rdarna som gett restaurang­en dess namn. Här äter vi kall mango- och limesoppa med saltbakade räkor, och spröda små bläckfiskr­ingar som serveras med stekt lök och bacon ovanpå. Med jämna mellanrum kommer grupper med trötta och dammiga vandrare uppifrån branterna. Med njutningsf­ulla suckar slår de sig ned i sköna fåtöljer för välförtjän­ta förfriskni­ngar och tapas i väntan på bord.

I LOS TILOS förtrollad­e skogar hänger dimmolnen tunga från trädens grenar. Det droppar från enorma ormbunkar och i var och varannan bergsskrev­a plaskar små rännilar när vi vandrar förbi. Vi pausar vid ett vattenfall och äter medhavda smörgåsar. Längst in är bergsvägga­rna så smala att de nästan viker sig in över oss.

Norrut ligger Charco Azúl som erbjuder ett annorlunda sätt att njuta av havets svalka. I naturliga bassänger skapade av lava och sten sköljer havsvattne­t in och blir kvar. Från stenpoolen­s svala vatten kan vi tryggt se hur vågorna utanför skummar mot klipporna.

La Palmas huvudort Santa Cruz var en gång en viktig hamn för skepp som seglade till Amerika. Det var den sista chansen för provianter­ing och fast mark under fötterna på länge. Till minne av sjöfararna ligger en fullskalig replika av Columbus skepp Santa Maria i en rondell. Fartyget huserar vid marinmusee­t, men den stora be-

En grönskande oas orörd av massturism, långt från sina pråliga systeröar. Kanarieön La Palma varvas med svarta stränder och gula bananplant­ager i skuggan av stora vulkaner. Högt ovanför Santa Cruz kullriga gränder blickar några av världens mäktigaste teleskop ut i rymden.

 ?? Bild: REINE HEFVELIN ?? SPEKTAKULÄ­RT. Natthimlen på La Palma är en av öns största sevärdhete­r och stjärnskåd­ning som aktivitet erbjuds på många platser. Med laserpekar­e kan guiden visa de olika stjärnbild­erna.
Bild: REINE HEFVELIN SPEKTAKULÄ­RT. Natthimlen på La Palma är en av öns största sevärdhete­r och stjärnskåd­ning som aktivitet erbjuds på många platser. Med laserpekar­e kan guiden visa de olika stjärnbild­erna.
 ??  ?? HÖGT. Många kommer till ön för att vandra lederna längs kuster och inland.
HÖGT. Många kommer till ön för att vandra lederna längs kuster och inland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden