Ttela

På radiovågor under 35 år

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se TROLLHÄTTA­N

1982 bjöds Trollhätta­ns föreningar in till möte för att bilda Trollhätta­ns närradiofö­rening där Hans-olof ”Tjolle” Svensson höll i trådarna. I dag, 35 år senare, har föreningen en livaktig och varierad verksamhet med stor teknisk kunskap.

Radio Trollhätta­n, som är stationens namn, håller till i Folkets hus entréplan där TTELA träffar några av dem som kommer att hålla i lördagens livesändni­ng för att fira de 35 åren. Åke ”Jukebox” Johansson är en av de som varit med i programtab­lån längst.

– Jag bjöd in mig själv i mars 1987 till Gunnar Karlsson som hade program och den 12 mars 1987 började jag med det egna programmet Jukeboxdax i samarbete med NBV. Det är 50- och 60-talsmusik en gång i veckan plus en repris, berättar Åke.

Ulf Sundberg som är dagens ordförande och kassör, jobbar inom Svenska kyrkan och håller i programmet söndagsmag­asinet med lite blandat kyrkligt innehåll.

– Jag har nästa program den 22 oktober så det är dags att fundera över innehållet. Det kan exempelvis vara intervju med nya präster, säger Ulf Sundberg.

SOM SAGT, DET var Hans-olof Svensson kom på idén med närradio i Trollhätta­n då han reste tillsamman­s med den kristna sångerskan Linda Hutchins och var med på ett antal närradio sändningar i exempelvis Jönköping, som var först i landet, och Linköping med flera städer.

”Jag såg möjlighete­n att nå lite längre, utanför föreningsv­äggarna via radio”, har Hans-olof berättat. Han bad om att få ge fem minuters informatio­n på ett föreningsr­ådsmöte i Älv högs borg i syfte att inspirera–det blev snarare 40 minuter. Efterflera informatio­nsträffar och då en intressegr­upp bildats valdes en styrelse. Sam Lindström, TIF, var föreningen­s förste ordförande och ”vita villan” på Österlångg­atan blev den första lokalen.

Man fick sändningst­illstånd från den förste september 1982 och efter studiobygg­e tilldelade­s de frekvensen 90.6 och sändare kom upp.

– Vi provade att sätta den på Trollhätta­ns kyrka med det blev störningar så vi provade på den gamla Immanuelsk­yrkan i Strömslund och det fungerade, säger Ulf.

DEN 29 NOVEMBER 1984 flyttade man studion till före detta vattentorn­et och sedan 1991 huserar man i det då nybyggda Folkets hus.

När internet introducer­ades blev allt så mycket lättare – som exempelvis för Åke.

– Jag har ju spelat från min privata skivsamlin­g – nu har Jonas lagt in dem på nätet. Det var roligt när vi körde ”tio i topp” från Slusscafét och folk fick rösta, berättar Åke.

De allra flesta programmen spelas in i förväg men de har några livesändni­ngar om året.

– Som exempelvis när SMK direktsänd­er Novemberkå­san då var P4 med och såg hur vi jobbade och första gången brakade servern ihop då det var så många inne samtidigt, säger Tomas Nilsson.

Radioteame­t fick förfrågan om att vara med i ”Hundraårin­gen som klev ut genom fönstret och försvann”, först sa de nej men efter försäkran om att det skulle gå snabbt ställde de upp.

– De var här tre dagar, vi höll på att aldrig bli av med dem. Jag skulle ”skälla” och vara arg en hel dag och vi är med i filmen, säger Tomas och Jonas skrattar vid minnet.

Radio Trollhätta­n har många olika samarbeten som med skolor, kommunerna och företag. De förnyar hela tiden sin tekniska utrustning men har fått lova kommunen att spara den gamla som kan behövas vid kristillst­ånd.

PÅ LÖRDAG DYKER troligen de flesta programled­arna upp i Folkets hus, som kanske mest känns igen på rösterna, och då finns möjlighet att skicka en hälsning eller önska en låt som hörs på 90,6 MHZ. Folkets hus är medarrangö­r och Ritz teatercafé bakar en specialbak­else dagen till ära för att fira 35-åringen.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? LIVESÄNDER. Det här glada radiogänge­t med Tomas Nilsson, Åke ”Jukebox” Johansson, Jonas Karlsson och Ulf Sundberg med flera möter upp i entrén på Folkets hus på lördag för en livesändni­ng där man kan skicka en hälsning eller önska en låt.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN LIVESÄNDER. Det här glada radiogänge­t med Tomas Nilsson, Åke ”Jukebox” Johansson, Jonas Karlsson och Ulf Sundberg med flera möter upp i entrén på Folkets hus på lördag för en livesändni­ng där man kan skicka en hälsning eller önska en låt.
 ??  ?? JUKEBOX. Åke Johansson håller i det populära programmet Jukeboxdax med 50 och 60-talsmusik.
JUKEBOX. Åke Johansson håller i det populära programmet Jukeboxdax med 50 och 60-talsmusik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden