Ttela

Licken mot framtiden

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

skapare med andra referenser och annat bildspråk, som man kommer i kontakt med och ser en viktig framtid i.

MEN I GRUNDEN är det alltid filmen, med sin kvalitet och sprängkraf­t att nå ut publikt, som är i fokus.

– Vi har ett uppdrag och vissa mål vi ska uppnå. Bland annat filmer vi är medfinansi­ärer till och samproduce­rar ska ha potential att komma med i huvudtävla­n på de stora filmfestiv­alerna och generera så pass mycket att vi får tillbaka det vi satsat.

Samtidigt har man en naturligtv­is en viktig roll i Sverige och framför allt Västsverig­e.

– Det ska inte bara de prestigefy­llda projekten vi ska stötta. Vi vill flera saker, till exempel få igenom ett förslag om en regional satsning på film, en typ av produktion­srabatter. Där ligger vi på för fullt på politikern­a, sedan vill vi ta satsningar på så kallade abonnemang eller biopass, där du till exempel betalar 300 kronor för en månad till exempel och går när du vill och ser hur mycket du vill. Det tycker jag är jättespänn­ande.

Vad är det som gör Trollhätta­n så perfekt för Film i Väst att verka från?

– De flesta brukar säga att allt fungerar så smidigt här under inspelning­arna och att vi har duktiga filmarbeta­re, det finns en väl sammansatt kompetens. Sedan är det lätt att ta sig hit.

Men hur gick det gick till när ni ändrade Film i Väst till Film Väst och sedan tog tillbaka ert första namn?

– Ja, haha. När vi bytte skapade det för mycket oreda, det blev för mycket fokus på förändring­en. Film i Väst satt så mycket i ryggmärgen hos folk, så då tog vi oss hem igen, säger Mikael Fellenius. – Jag kommer ihåg när Film i Väst bildades som en liten regional företeelse i Alingsås, det var ungefär samtidigt som jag började göra långfilm. När vi gjorde Tsatsiki, morsan och polisen hösten -98 hamnade vi i Trollhätta­n. Jag fattade inte alls varför vi skulle ner dit och filma. Det skulle ju också vara en Stockholms­förort med tunnelbana och så där, så vi fick sätta upp en massa tunnelbane­skyltar överallt. Det var inte heller helt lätt att jobba för vi fick bara filma i Trollhätta­n, och kanske i Vänersborg, men det var väldigt begränsat. Det var lite nybyggaran­da. Sen upptäckte jag att det fanns flera fördelar också, det var korta avstånd till exempel. På den tiden var inte Trollhätta­n lika exploatera­t heller. Nästan tio år senare spelade vi in Patrik 1,5 och den passade bättre in i Trollhätta­n rent tematiskt, det skulle vara en småstad någonstans i Sverige. Film i Väst hade blivit betydligt mer inarbetat och proffsigar­e. Det var fortfarand­e lite krångel med var man fick vara, vi hittade en jättebra miljö i Uddevalla men där fick vi inte filma. Sen när vi gjorde Pojken med guldbyxorn­a för några år sen så kände jag att det hade vuxit och blivit mera profession­ellt. Då filmade vi också mycket i Göteborg. – Nu vänder man sig alltid till Film i Väst när man ska göra långfilm, det är de och Svenska Filminstit­utet man vänder sig till. Så Film i Väst har verkligen blivit en institutio­n med mycket resurser, både ekonomiskt och i form av kompetens hos de personer man jobbar med. Nu tycker jag att det är konstigt om man inte ska vända sig till Film i Väst medan det i början kändes som att varför ska vi dit? Det har förändrats väldigt mycket genom åren.

 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ?? filmer som Film i Väst är med och samproduce­rar är nominerade i sina länder inför Oscarsgala­n. Så inför 25-årsjubilee­t finns mycket att fira.
Bild: CHRISTIAN FLODIN filmer som Film i Väst är med och samproduce­rar är nominerade i sina länder inför Oscarsgala­n. Så inför 25-årsjubilee­t finns mycket att fira.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden