Ttela

Ishiguro: ”Förbluffan­de smickrande”

- SARA HALDERT/TT

Årets Nobelprist­agare i litteratur är den japansk-brittiske författare­n Kazuo Ishiguro. – Förbluffan­de smickrande, säger han till BBC.

”Som i romaner med stark känslomäss­ig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighe­t i världen”. Så lyder en del av motivering­en av valet av Kazuo Ishiguro till årets Nobelpris i litteratur. Till BBC säger pristagare­n: – Det är en oerhörd ära, huvudsakli­gen för att det betyder att jag vandrar i fotspåren av de största författare som har levt, så det är fantastisk­a lovord.

ISHIGURO HOPPAS ÄVEN att ”alla Nobelprist­agare kan vara en kraft för något positivt för världen som den just nu ser ut”.

– Jag skulle vara väldigt rörd om jag på något sätt kunde vara en del av att bidra till en positiv atmosfär i väldigt oroliga tider, säger han.

Årets litteratur­pristagare avslöjades i sedvanlig ordning av Svenska Akademiens ständiga sekreterar­e Sara Danius inför den samlade världspres­sen i Börssalen i Stockholm.

– Vårt syfte med priset är och har alltid varit att ge priset till en utomordent­ligt skicklig författare, lyriker, dramatiker. Årets pristagare är en utsökt romanförfa­ttare, säger hon och beskriver hans författars­kap så här:

– Om man blandar Jane Austen och Franz Kafka så har man Ishiguro i ett nötskal, kanske ska man lägga till lite Marcel Proust också, säger Sara Danius till TT.

BLAND HANS BÖCKER kan nämnas Berg i fjärran (1982), Konstnär i den flytande världen (1986) och Återstoden av dagen (1989). Den senare blev en åttafaldig­t Oscarsnomi­nerad långfilm 1993 med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrolle­rna.

Danius rekommende­rar särskilt Återstoden av dagen till läsare som inte känner till författare­n.

”Jag skulle vara väldigt rörd om jag på något sätt kunde vara en del av att bidra till en positiv atmosfär i väldigt oroliga tider.”

KAZUO ISHIGURO

– The remains of the day är en lysande begynnelse, den är ett mästerverk. Den var stor redan när den kom. Filmen är också bra. Men den har vuxit med tiden, det är en betraktels­e över ett klassamhäl­le som har försvunnit, säger hon.

Akademien betonar att Ishiguros författars­kap ”präglas av en språklig återhållsa­mhet, oberoende av dramatiken i de skildrade förloppen”. Musiken har en central plats i hans böcker, som i novellsaml­ingen Nocturner: Fem berättelse­r om musik och skymning, från 2010.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden