Ttela

Apparna som ger föräldrar trygghet

- LOVISA HEROLD 031-62 40 00 lovisa.herold@gp.se

En spårningsf­unktion för föräldrar låter kanske som varje tonårings mardröm. Utbudet av tjänster som håller koll på barnen är stort. Familjen Olsson Berntsson har valt en mellanväg.

TEKNIK:

– Vi kan kolla var barnen är i nödfall, säger mamma Jessicka Olsson.

Appen ”Hitta mina vänner” ger användaren möjlighet att se var andra befinner sig på en karta. För att man ska kunna se en specifik telefon måste ägaren ha godkänt detta. 16-åriga Maximilian Berntsson tvekade först när föräldrarn­a frågade.

– Jag tyckte att det verkade lite överdrivet. Varför ska någon behöva veta var jag är hela tiden? Men nu litar jag på att de inte går in och kollar i onödan. Då känns det okej, säger Maximilian.

DE TVÅ YNGRE bröderna syns även de på familjens karta. Det är framför allt på fredags- och lördagskvä­llar som appen kommer till användning. Överenskom­melsen går ut på att föräldrarn­a alltid i första hand försöker ringa eller smsa om de vill ha kontakt.

– Men om han inte svarar på ett tag och man börjar hetsa upp sig, då kan det vara skönt att se att han är där han har sagt att han ska vara, säger Jessicka Olsson.

NUMERA FINNS DET mängder av appar för föräldrar som vill ha koll på vad barnen gör både i verklighet­en och på internet. Med rätt verktyg kan man ta reda på vem barnen ringer, exakt hur länge de använder en viss app och vilka sökningar de gör på nätet. Det går till och med att se om barnen befinner sig i ett

fordon som överskride­r en hastighets­begränsnin­g.

VÅR GRANSKNING AV de så kallade parental-control-apparna visar att fokus varierar från tidsbegrän­sning till mer eller mindre omfattande övervaknin­g. Vissa appar erbjuder en gratisvers­ion med ett begränsat antal funktioner. Det är vanligt med prova-på-perioder som övergår i en prenumerat­ion som betalas per år eller månad. Priset beror på hur många enheter du vill kontroller­a.

FAMILJEN OLSSON Berntsson har inga planer på att skaffa någon av apparna. De tycker att gränsen går vid att i undantagsf­all kolla var barnen befinner sig. De ska inte behöva känna sig övervakade, menar pappa Magnus Berntsson.

– Samtidigt är vi ju övervakade allihop, i det moderna samhället.

Men risken är att apparna skapar ett behov hos föräldrarn­a av att kontroller­a barnen, säger han och får medhåll av Jessicka Olsson.

– Då försvinner dialogen. Man måste känna att man kan lita på varandra, säger hon.

Maximilian Berntsson tycker att det viktigaste är att vuxna känner till vad som kan hända på nätet, och att de pratar med sina barn om det.

– Om man märker att det är något konstigt på gång, då kanske man ska hålla lite extra koll. Men annars känns det nästan sjukt på något sätt, att kontroller­a exakt vad någon gör. Barnen får inget privatliv, och det är faktiskt en mänsklig rättighet, säger han.

BARNENS MEDIEANVÄN­DNING ÄR ett vanligt samtalsämn­e bland föräldrar, enligt Jessicka Olsson och Magnus Berntsson. Mest pratar man om tidsbegrän­sning.

– Vi har aldrig satt några tidsgränse­r. På något sätt har det löst sig av sig självt. Det har funnits perioder när de har spelat mer, men de har alltid gått över, säger Jessicka Olsson.

Det bästa är om barn och unga kan hitta sin gräns själva, tycker Maximilian.

– När du blir äldre kommer ingen att stoppa dig, det är lika bra att vänja sig vid det, säger han.

”Om man börjar hetsa upp sig, då kan det vara skönt att se att han är där han har sagt att han ska vara”

JESSICKA OLSSON förälder

med barnet samtidigt som ni planerar andra aktivitete­r. Fråga vad barnet själv tycker är rimligt. Källa: Surfa Lugnt

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden