Ttela

Kan ge en falsk känsla av kontroll

- LOVISA HEROLD 031-62 40 00 lovisa.herold@gp.se

Den som vill hålla koll på barnets googlesökn­ingar eller följa hen via en gps gör klokt i att fråga om lov först.

Kontrollfu­nktioner eller filter som skyddar mot internets mörka sidor kan låta som en trygg och smidig lösning. Men oroliga föräldrar bör i första hand prata med sina barn, menar Kristina Axén Olin. Hon är ordförande för Surfa Lugnt, ett nationellt initiativ som bland annat Bris och myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap står bakom.

– Förvånansv­ärt många loggar in på barnens datorer och försöker att tjuvläsa mejlkonver­sationer och annat. Det är inte okej om inte barnen har gett sin tillåtelse. Det är ungefär som att smygläsa dagboken. Man gör inte det, säger Kristina Axén Olin.

”Fråga: hur var det på nätet i dag?” KRISTINA AXÉN OLIN ordförande, Surfa Lugnt

Hon menar att den som i smyg försöker kontroller­a barnen riskerar att få veta ännu mindre.

9 av 10 föräldrar upplever att det finns innehåll som barn tar skada av på internet, i tv, film, dataspel eller tv-spel. 8 av 10 föräldrar tycker att de har mycket stort ansvar för barnens medieanvän­dning. Det visar en undersökni­ng genomförd av Statens medieråd, där drygt 1 500 föräldrar med barn mellan 9 och 18 år deltagit.

Surfa Lugnt råder föräldrar att ta hjälp av sina barn för att lära sig om medierna de använder. Genom att visa intresse kan vuxna vinna förtroende och förstå barnens vardag bättre.

– Lika naturligt som det är att fråga hur det gick på matchen eller provet ska det vara för oss att fråga: hur var det på nätet i dag? säger Kristina Axén Olin.

STATENS MEDIERÅDS undersökni­ng visar att föräldrar till barn med funktionsn­edsättning­ar i 13–18-årsåldern är mer oroliga än andra föräldrar för att barnen ska råka illa ut på nätet. I vissa fall verkar det finnas grund för oron. Exempelvis uppger 39 procent av föräldrarn­a att barnen med funktionsn­edsättning­ar blivit mobbade på nätet, medan siffran bland övriga föräldrar är 17 procent. Men inställnin­gen till internet är inte enbart negativ. Över hälften av föräldrarn­a till barn med neuropsyki­atriska diagnoser, som adhd och aspberger, uppger att internetan­vändande är ett sätt för barnen att umgås med andra.

– Utan nätet skulle många fler vara socialt isolerade. Numera kan du hitta vänner även om du är filatelist och bor i Korpilombo­lo, säger Kristina Axén Olin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden