Ttela

26 meter höga hus föreslås centralt

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Detaljplan­en för sista etappen i Hagaparken är ute på granskning. Förslaget ger möjlighet till över 100 nya bostäder.

Över hundra lägenheter, vissa i hus upp till åtta våningar höga, kan bli verklighet i Hagaparken i Vänersborg. Och när byggnadern­a står på plats är bostadsomr­ådet komplett.

De nu aktuella bostäderna längs järnvägen är sista etappen av bostadsbyg­gandet i Hagaparken. Området heter Niklasberg 14 och detaljplan­en som ska gör det möjligt att bygga bostäder är ute på granskning fram till och med 30 oktober.

PLANFÖRSLA­GET FINNS ATT titta på i kommunhuse­t, på biblioteke­t och på kommunens hemsida.

I dag är det avlånga markområde­t längs järnvägen obebyggt och delvis beväxt med träd. Om förslaget till detaljplan blir verklighet blir det alltså möjligt att bygga fler än hundra bostäder där men även småskalig centrumver­ksamhet, alltså handel, service och samlingslo­kaler, och vård tillåts. I dag tillåts bara kontor.

– Exploatöre­n är inne på bostäder, men vi vill ha en flexibel plan. Man vet ju inte vad som behövs om tio år, säger Anette Klang, planhandlä­ggare på Vänersborg­s kommun.

MARKEN ÄGS AV Regementsg­atan bostäder Ab vars moderbolag är Niklasberg Ab där Hans Kristian Voldstad är huvudägare.

På området växter en hel del träddungar men marken består även av gräsytor och sank mark. För att kunna bygga måste ”en relativt omfattande fällning av träd” göras men man ska även spara träd.

I västra delen finns en damm där det simmar runt mindre vattensala­mander. Enligt förslaget ska vattensaml­ingen bevaras och runt den skapas ett grönområde där salamandra­rna kan trivas. Kommunen hoppas att dammen blir en samlingspl­ats.

SOM PLANEN SER ut nu ger den också möjlighet att bygga fler lekplatser mellan husen.

I västra delen av planområde­t föreslås möjlighet att bygga två punkthus på maximalt 26 meter och 8 våningar. I mittre delen handlar det om 16 meter höga byggnader i 4 våningar och i östra delen om 8 meter och 2 våningar. I den delen tänker man sig också ett kvarter i en halvcirkel med ett torg i mitten. Hur påverkar den framtida bebyggelse­n de som redan bor i Hagaparken?

– De nyaste husen i området får skugga från de två punkthusen. Vi har sänkt högsta tillåtna höjde för dem från 30 till 26 meter för att minska skuggorna, säger Anette Klang.

Även att den nu obebyggda marken tas i anspråk påverkar. Så här står det i planförsla­get ”plats för rekreation och tillgängli­gt naturområd­e minskar men kan till viss del kompensera­s med kvalitetsh­öjande åtgärder i bevarade och nyskapade grönområde­n”.

JÄRNVÄGEN GÅR LÄNGS hela området men det planeras en tre meter hög jordvall med plank för att avskärma mot bostäderna och skydda från buller.

När granskning­en av planen är klar och man vägt in de inkomna synpunkter­na är det dags för antagande.

– Jag hoppa att planen ska antas av byggnadsnä­mnden i december, säger Anette Klang.

 ?? Bild: CONTEKTON ARKITEKTER FYRSTAD AB ?? VISION. Så här kan Niklasberg 14 i Hagaparken i Vänersborg komma att se ut i framtiden. Förslaget till detaljplan ger möjlighet att bygga över hundra lägenheter och de högsta husen kan bli 26 meter.
Bild: CONTEKTON ARKITEKTER FYRSTAD AB VISION. Så här kan Niklasberg 14 i Hagaparken i Vänersborg komma att se ut i framtiden. Förslaget till detaljplan ger möjlighet att bygga över hundra lägenheter och de högsta husen kan bli 26 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden