Ttela

Skogen viktig för ett fossilfrit­t Västra Götaland

- GUSTAV MELIN vd för branschorg­anisatione­n Svebio PETER GRANBORN vd för bioenergif­öretaget Scandbio

Skogen spelar en nyckelroll i klimatomst­ällningen. Och är det något Sverige har gott om så är det just skog. När vi använder uppvuxen skog för att bygga hus och annat som ska användas i många år, binder vi det kol som finns i träden. Det förhindrar att virket blir till koldioxid i atmosfären. När ny skog odlas binder den koldioxid ur atmosfären. Detta är ett effektivt sätt att reducera vår klimatpåve­rkan.

I DAG AVVERKAR vi bara 75 procent av svensk skogs årliga tillväxt. Det finns med andra ord utrymme för att reducera vår klimatpåve­rkan än mer, genom att öka avverkning och nyplanteri­ng. Det är ett sätt att både tränga undan fossila bränslen och binda kol i nya träd.

Använder vi dessutom restproduk­ter från skogs- och träindustr­in ökar miljönytta­n ännu mer. Att elda våra värmeverk med grenar, toppar, sågspån och bark är ett bidrag till en cirkulär bioekonomi. Då utnyttjar vi jordens resurser och ekosystem på ett hållbart sätt.

Det är just detta Sveriges alla fjärrvärme­nät gör. Under 2015 producerad­e näten i Västra Götalands län 5 877 gigawattim­mar biovärme, motsvarand­e uppvärmnin­gen av 367 000 normalvill­or. Totalt i Sverige producerad­e fjärrvärme­näten mer än 42 000 gigawattim­mar. Huvuddelen av bränslet är restproduk­ter från svensk skog.

FÖRNYBAR ENERGI, SOM bioenergi, är nyckeln i klimatomst­ällningen. Genom att använda restproduk­ter från skogen, i form av bränslen som flis och pellets, skapar vi en långsiktig­t hållbar energilösn­ing, inte bara för värmeverk, utan även för villaägare, större fastighete­r och både stora och små industrier

Med ett ansvarsful­lt skogsbruk kan vi minska den klimatpåve­rkan som människans utsläpp av växthusgas­er ger upphov till. Genom att samtidigt utnyttja restproduk­ter från skogen för att producera el och biovärme bidrar vi också till att Sverige ska ha ett helt förnybart elsystem 2040.

VI UPPMANAR DÄRFÖR Västra Götalands politiker, energibola­g och fastighets­ägare att fortsätta satsa på biobaserad fjärrvärme. Ska vi klara klimatomst­ällningen behöver Sverige och Västra Götaland utnyttja alla de möjlighete­r som skogen erbjuder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden