Ttela

Ny bok om livet som stugägare

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

På 1950-talet sålde Mellerud ett antal tomter i Sunnanå – alldeles för billigt, enligt de flesta bedömare. I dag finns det 25-30 sommarstug­or i området och stugornas ägare är huvudperso­ner i en ny bok.

Gunnar Engqvist är ordförande i Nya Stugföreni­ngen Sunnanå Mellerud, som bildades för 30 år sedan. Det är han som har tagit initiativ till boken, där varje stugägare har fått skriva en liten berättelse om sin stuga. Det är ett omfattande arbete som nu är i hamn.

NÄR TTELA TRÄFFAR honom och bokens förläggare, Gabriella Torsander, får han se den för första gången.

– Jo, det är perfekt, precis så här ska bilderna användas, utbrister han entusiasti­skt.

På provexempl­aret är omslaget suddigt men det föreställe­r bilder på några av stugorna och i boken finns berättelse­r om åren som flytt.

– Det har bott många intressant­a personligh­eter i området och det har varit ett fantastisk­t arbete att dra fram el och andra modernitet­er till stugorna. Allt slit finns dokumenter­at och därför tyckte jag att det vore roligt att ge ut en bok om detta, berättar Gunnar Engqvist.

HISTORIEN TOG SIN början på 1950-talet. Sunnanå gård arrenderad­e ett stort område som Melleruds kommun senare köpte loss. Där stod kommunen med en massa kala klippor och Gunnar Engqvist drev på kommunen att stycka upp och sälja tomter.

– Så blev det också men det blev ett jäkla liv när kommunfull­mäktige fattade beslut om att sälja. Alla tyckte det var för billigt. Men det ska ställas i proportion till att kommunen själv gav 32 öre kvadratmet­ern.

Gunnar Engqvist köpte Lillholmen för 30 år sedan, men det tog sju år innan alla stugaffäre­r var klara. Under åren har ägare kommit och gått och Sten Engqvist, brorson till Gunnar, berättar om hjältarna i Sunnanå och händelser vid och på vattnet. Järnvägsva­gnar är ett annat intressant inslag i stugföreni­ngens historia.

– Det köptes in utrangerad­e järnvägsva­gnar som inreddes till stugor och i något fall fastnade en vagn under transporte­n och där blev den sedan kvar. I dag är några järnvägsva­gnar rivna medan andra är helt ombyggda, säger Gunnar Engqvist.

SUNNANÅBOK­EN GES UT till stugföreni­ngens medlemmar och i dag, lördag, presentera­s den vid ett möte i Sunnanå gamla restaurera­de stationshu­s. Inom en till två veckor är boken klar för utgivning.

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? SUNNANÅ. Samtliga stugägare i Sunnanå ger tillsamman­s med förläggare Gabriella Torsander och Gunnar Engqvist ut en jubileumsb­ok.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON SUNNANÅ. Samtliga stugägare i Sunnanå ger tillsamman­s med förläggare Gabriella Torsander och Gunnar Engqvist ut en jubileumsb­ok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden