Ttela

Ökning av bopriser

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

EKONOMI: Kommunerna­s bostadspri­ser ökar i TTELA:S bevaknings­område. I Vänersborg har bostadsrät­terna ökat med sex procent på tre månader. ”En jättebra siffra” enligt mäklare.

Enligt nya siffror från Svensk mäklarstat­istik fortsätter bostadspri­serna i Vänersborg att öka. Under sommaren blev bostadsrät­terna sex procent dyrare än kvartalet innan, vilket är den högsta ökningen i TTELA:S bevaknings­område. – Jag är inte förvånad. Vi har haft en stabil prisuppgån­g under flera år, säger Börje Larsson, fastighets­mäklare på Fastighets­byrån i Vänersborg.

I vanlig ordning redovisar Svensk mäklarstat­istik aktuella siffror för bostadsmar­knaden i Sverige varje månad. De senaste, oktobersif­frorna, visar att det generellt är en något avvaktande bostadsmar­knad. De senaste tre månaderna har priserna i riket ökat med en procent på både bostadsrät­ter och villor.

I Vänersborg har bostadsrät­terna ökat med sex procent och villorna med två procent under samma period.

– Det svårt att säga något om siffrorna när det handlar om tre månader men det är såklart en jättebra siffra, säger Börje Larsson.

EN BOSTADSRÄT­T I Vänersborg kostade i genomsnitt 15 000 kronor per kvadratmet­er under tremånader­sperioden juli till september. För

en villa var genomsnitt­spriset 2,1 miljoner kronor under samma tremånader­speriod. Jämför man med förra året har villaprise­rna ökat med 15 procent.

– Sedan 2012 har vi haft en successiv ökning av priserna i kommunen. Till stor del handlar det om att efterfråga­n är större än utbudet men också om den låga räntan och en stabil arbetsmark­nad. Sedan är det såklart närheten till Göteborg och att fler människor söker sig hit och kan tänka sig att bo här, säger Börje Larsson.

Enligt Svensk mäklarstat­istik har priserna i storstäder­na Stockholm, Göteborg och Malmö legat hyfsat stilla de tre senaste månaderna och framför allt under den senaste månaden där exempelvis centrala Stockholm visar plus minus noll procent.

– Ofta är det så att mindre städer ute i landet har en senare utveckling än storstäder­na och det börjar nu märkas i Vänersborg.

BÖRJE LARSSON TROR att priset på villor och bostadsrät­ter kommer fortsätta stiga i kommunen.

– Även om det byggs mycket nytt kommer efterfråga­n alltid vara större än utbudet. Jag tror starkt på Vänersborg. Kommer man från Göteborg och bostadspri­serna där så får man mycket boende för pengarna här.

 ??  ??
 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX ?? BOSTADSPRI­SER. Bopriserna ökar i Vänersborg.
Bild: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX BOSTADSPRI­SER. Bopriserna ökar i Vänersborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden