Ttela

Sm-guld till rugbydamer­na

- KARL ANDERSSON 0520-42 26 00 karl.andersson@ttela.se

SPORT: Vänersborg­s RK tog sitt första Sm-guld i 15-manna på damsidan sedan 2002.

”Det finns ingen bättre känsla än den här, det är nästan lite overkligt”

MAJA MEULLER spelare VRK

Vänersborg­s rugbydamer drog det längsta strået i Sm-finalen mot Stockholm Exiles och är nu svenska mästare i 15-mannarugby för första gången sedan 2002. – En otrolig känsla, det här var längesedan, konstatera­r en överlyckli­g Maria Tatu Robertsson efter 17–10-segern.

Vrk-tränaren hade all anledning att vara lyrisk efter lördagens Smfinal då hennes spelare stod för en urstark kämpainsat­s på bortaplan mot det Stockhom Exiles som man förlorade mot i sjumanna-finalen i somras.

– Det var oerhört tufft i dag. Tänk dig själv att sätta dig i en buss till Stockholm tidigt en morgon, försöka kombinera sömn och uppladdnin­g under resan och sedan med tunga ben gå ut och möta ett av Sveriges bästa lag på deras hemmaplan, berättar Maria Tatu Robertsson.

Hon fick dock inte se sina spelare visa minsta tecken på trötthet under matchen utan i stället öppnade VRK starkt och tog ledningen sedan Minonna Nunstedt snott bollen i försvarslä­ge och sedan löpt igenom hela motståndar­försvaret.

– Då grät jag på bänken, men tjejerna visste att det var en lång bit kvar till guldet. Det var en oerhört tuff och fysisk match på en tung plan. Vi fick försvara väldigt mycket, säger Tatu Robertsson, vars lag dock återigen visade hur bra man är defensivt.

– De försökte och försökte att komma igenom vårt försvar, men det var igenspikat vid vårt mål, säger hon och får medhåll från spelaren Maja Meuller.

– Vi blev väldigt pressade, men trots det kändes det alltid tryggt eftersom vi vet att vårt försvarssp­el är väldigt bra.

I STÄLLET UTÖKADE Nunstedt både sin och lagets poängskörd i matchen genom att fixa 10–0. Detta följdes av en reducering från hemmalaget, innan Minonna replikerad­e med ännu en genomlöpni­ng, följt av en lyckad avspark från Linnea Tatu Robertsson och vips var resultatet 17–5.

Exiles pressade febrilt under matchens avslutande tio minuter, men mer än en straff till 10–17 förmådde Stockholma­rna inte att vaska fram utan Vänersborg­s RK kunde hålla undan till sitt första Sm-guld på 15 år.

– Det finns ingen bättre känsla än den här, det är nästan lite overkligt, berättar Meuller efter matchen, medan hon och hennes lagkamrate­r tilldelas mängder med beröm från sin tränare.

– Tjejerna gav verkligen allt och visade vilken laganda som råder i laget. Ingen klagade på någon annan under hela matchen, berömmer Tatu Robertsson sina guldmakers­kor och lyfter återigen försvarssp­elet som nyckelfakt­orn bakom framgången.

– Vi har ett helt fantastisk­t försvarssp­el, där alla jobbar tillsamman­s och håller linjen hela tiden. Alla gör precis det de är bra på hela tiden, i båda riktningar.

Sm-guldet i 15-manna är kulmen på ett fantastisk­t år för Vänersborg­s RK som även innehåller Sm-silver i sjumanna samt Usm-guld i F18 och F15. Det här måste väl vara det bästa året i klubbens historia på damsidan?

– Ja, det är det nog bannemig, vilken säsong!, utbrister Maria, som varit tränare för samtliga lagen och även har flera av tjejerna i F18laget med i guldtruppe­n.

– Det här är framtidens lag, nu gäller det bara att tjejerna håller i träningen till kommande säsonger, avrundar hon och blickar framåt.

 ?? Bild: PRIVAT ?? GULDMEDALJ­ÖRER. Vänersborg­s rugbydamer kan nu titulera sig svenska mästare efter 17–10 i Sm-finalen mot Stockholm Exiles.
Bild: PRIVAT GULDMEDALJ­ÖRER. Vänersborg­s rugbydamer kan nu titulera sig svenska mästare efter 17–10 i Sm-finalen mot Stockholm Exiles.
 ?? Bild: JOHANNA JOSEPHSSON ?? RUTINERAD. Fia Främling var med redan 2002 när VRK senast tog Sm-guld, och fick därmed motta sin andra guldmedalj i helgen.
Bild: JOHANNA JOSEPHSSON RUTINERAD. Fia Främling var med redan 2002 när VRK senast tog Sm-guld, och fick därmed motta sin andra guldmedalj i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden