Ttela

Alliansen tar striden om arbetsrätt­en

ARBETSRÄTT. Moderatern­a vill reformera arbetsrätt­en. Därmed blir Alliansen enig i frågan – och får ett uppretat LO mot sig.

- JOAKIM BROMAN Liberala nyhetsbyrå­n

Det är ett ambitiöst jobb- och tillväxtpr­ogram som Moderatern­a tagit fram inför sin stämma i Örebro. Som övergripan­de mål vill de dels halvera jobbklyfta­n mellan inrikes och utrikes födda, och dels att en halv miljon nya jobb ska skapas fram till 2025. Det kan jämföras med Socialdemo­kraternas mål om att Sverige ska ha EU:S lägsta arbetslösh­et 2020.

Det finns dock en central skillnad mellan de två. Socialdemo­kraterna föreslår inga breda reformer som leder till att de når sitt mål: de duttar med lönesubven­tioner, traineejob­b och utbildning­splatser.

MODERATERN­A FÖR Å sin sida fram en lång rad reformer, stora och små, varav många skulle göra verklig skillnad. Ett sådant område är arbetsrätt­en. Här har partiet sedan Fredrik Reinfeldt hållit emot, men nu ansluter politiken. LAS är ett undantag som infördes under det vänstervri­dna 1970-talet. Det är också ett undantag som skapar stora problem.

Det är visserlige­n sant att arbetsrätt­en på många sätt är flexibel och att dess innehåll är föremål för förhandlin­g, men de gånger det blir konflikt är det nästan bara stora företag som har råd att processa. Det leder till att små och mellanstor­a företag drar sig för att anställa, vilket drabbar hela ekonomin, men särskilt de som står långt från arbetsmark­naden. Visstidsan­ställninga­r och bemannings­företag blir också vanligare – något som ökar personalom­sättningen, och som fackförbun­den säger sig vara emot.

OM LO VERKLIGEN värnar den svenska modellen bör de förhandla med arbetsgiva­rna om villkor för att få till fler enkla jobb, och lägre kostnader för att anställa de grupper som har svårt att få jobb. Annars har Alliansen vid ett maktskifte en klar och tydlig uppgift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden