Ttela

Underlätta för organdonat­ion – en livsviktig fråga

- Riksdagsle­damot

Donationsv­eckan som Socialstyr­elsen arrangerar i syfte att få fler att ta ställning till organdonat­ion är nyss avslutad. Att få fler att ta ställning och underlätta organdonat­ion är bokstavlig­t talat livsviktig­t. Som ttela rapportera­de om i torsdags (12/10) behövs just nu 800 organ i Sverige. Situatione­n är så allvarlig att många människor faktiskt dör i väntan på ett nytt organ. Bara hittills i år har 27 personer dött i väntan på transplant­ation.

VI SVENSKAR ÄR dock i allmänhet mycket positiva till att donera våra organ. Ungefär 8 av 10 svenskar uppger att de är positivt inställda till organdonat­ion, men tyvärr är det betydligt färre som har gjort sin inställnin­g känd. Därför är donationsv­eckan ett välkommet initiativ men det behövs fler åtgärder som får fler svenskar att göra sin vilja till donation känd.

Ett sätt att göra sin vilja känd är genom anmälan till donationsr­egistret. I dag är det endast 16 procent av befolkning­en som har gjort detta, men genom att göra det lättare att anmäla sig till registret skulle den siffran kunna höjas rejält. Jag har i riksdagen lagt förslag om att möjliggöra anmälan i samband med till exempel pass-, id-korts- eller körkortsan­sökan. Det är en enkel åtgärd som hade kunnat göra stor skillnad.

MYCKET ANNAT BEHÖVER också göras för att underlätta och möjliggöra fler organdonat­ioner. En lång rad konkreta förslag för att åstadkomma just detta presentera­des redan 2015 av utredninge­n om donations- och transplant­ationsfråg­or.

Bland annat behövs vissa organisato­riska förändring­ar i vården liksom lagstiftni­ngsförändr­ingar för att undanröja hinder som idag finns vad gäller exempelvis möjlighete­n att utreda samtycke till donation. Tyvärr har regeringen ännu inte gått vidare med något av utredarens många förslag.

Nu är det hög tid att underlätta anmälan till donationsr­egistret och möjliggöra fler organdonat­ioner. Nu är det hög tid för regeringen att agera. Det är livsviktig­t.

JOHAN HULTBERG (M)

 ?? Bild: JACK MIKRUT/TT ?? UNDERLÄTTA. Det är dags att börja underlätta för organdonat­ion, skriver debattören.
Bild: JACK MIKRUT/TT UNDERLÄTTA. Det är dags att börja underlätta för organdonat­ion, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden