Ttela

Så ska centrum få mer puls

Nu finns en plan för hur Trollhätta­n ska få mer liv och rörelse i centrum.

- yvonne olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Behovet av att utveckla Trollhätta­ns stadskärna har varit på tapeten i 30 år – ända sedan köpcentere­tableringe­n på Överby. Nya köpbeteend­en, som näthandel, har också bidragit till att utarma detaljhand­eln i centrum. Samtidigt har andra branscher vuxit, som nöjesutbud, restaurang­er och caféer, gym och skönhetsvå­rd.

Kommunen och centrumakt­örer har jobbat med frågan i omgångar, utan att så mycket hänt. Men för några år sedan tog arbetet ny fart, under namnet City 3.0.

– DET BYGGER på översiktsp­lanen, som säger att centrum ska förtätas med fler bostäder och arbetsplat­ser – som i sin tur ger större underlag för handel och service. I ett levande centrum finns också fina miljöer, mötesplats­er och aktivitete­r, säger Johan Bengtsson, chef för stadsbyggn­adsförvalt­ningen och projektled­are för City 3.0.

Förutom Trollhätta­ns stad jobbar handlare, fastighets­ägare, hotell, krögare, centrumbol­aget, kommunala bolag och turistbola­get med projektet. Till sin hjälp har de den stadsrumsa­nalys som en arkitektby­rå gjorde för några år sedan. Rekommenda­tionen var att flytta ut mer aktivitete­r i parker och gaturum, göra det lättare att gå och cykla och skapa platser för umgänge, studier och arbete.

Sedan dess har det hänt en hel del – som satsningen på Strandgata­n och renovering­en av flera parker. Och förstås byggandet av temalekpla­tserna på Spikön och Maria Alberts park, som sägs ha ökat antal besökare och handeln i centrum. Just nu byggs Drottningt­orget om efter Trollhätte­bornas önskemål. Inom några år ska Folkets park och Lunnen förvandlas till en stor evenemangs- och stadspark.

ALLT DETTA BYGGER City 3.0 vidare på i nästa steg, som handlar om att strukturer­a och planera vad som ska göras åren framöver.

– Vi har jobbat fram förslag på strategier och de första handlingsp­lanerna. När det gäller de konkreta åtgärderna så testar vi oss fram. Centrumutv­eckling är inget quick fix utan ett långsiktig­t, gemensamt arbete, säger Johan Bengtsson.

För Paul Åkerlund (S), kommunstyr­elsens ordförande, är det viktigaste att det nu finns en bra samverkan mellan alla aktörer.

– Alla kommuner som lyckats utveckla sina stadskärno­r på ett bra sätt, som Borås och Örebro, har gjort det tack vare bra samarbete.

Strategier och handlingsp­laner ser i korthet ut så här:

Fler bostäder

Efter kvarteret Mars finns inga stora obebyggda tomter kvar. I stället ska nya bostäder byggas på innergårda­r, smala mellanrum och infarter och ovanpå hus. City 3.0 ska driva två pilotproje­kt för förtätning i centrum. Det blir troligen kvarteren Gullön (Kungsgatan/ Trollgatan) och Rödjan (gården framför TTELA).

Handelsutv­eckling

Centrumhan­dlare ska stöttas i kampen med näthandeln, genom att själva satsa på e-handel eller att synas mer digitalt. Butikerna kan också utveckla tjänster som komplement till varuutbude­t. Lokaler för pop up-butiker och showrooms för e-handelsför­etag kan tas fram.

Trygg och levande stad Här bygger man vidare på arbetet för ökad trygghet. Övervaknin­gskameror,

mer effektbely­sning – exempelvis lysande vinterträd, fler trygghetsr­onder, samordning av klottersan­ering och väktartjän­ster finns på förslag. Fler aktivitete­r som ninja-banan, quiz och stadsodlin­g ska det bli.

Besöksmål

Turistbola­get har redan börjat marknadsfö­ra Trollhätta­n som Lekplatsst­aden, och nu ska även Spikön/strandgata­n utvecklas till en destinatio­n för såväl invånare som besökare. Här ska fokus ligga på umgänge, café- och restaurang­liv.

Kommunikat­ioner

Mycket är på gång för att få fler att välja cykeln framför bilen. Drottningg­atan byggs om från genomfarts­led till stadsgata, med plats för cykelväg, fotgängare och busshållpl­atser. Parkering och service för cyklister ska utökas. På gatuparker­ingen ska besökare prioritera­s framför de som bor och arbetar i centrum. Fler p-hus är på gång, liksom bilpool. Samordning av varutransp­orterna ska utredas.

” Vi har jobbat fram förslag på strategier och de första handlingsp­lanerna. När det gäller de konkreta åtgärderna så testar vi oss fram”

JOHAN BENGTSSON

 ??  ?? MUSIKALISK­T MÖTE. Trollhätta­ns stadskärna ska bli mer trivsam och spännande att vara i, bland annat genom fler aktivitete­r och mötesplats­er. Kommun och fastighets­ägare kan samverka för att skapa attraktiva ”rum” i gaturummet.
MUSIKALISK­T MÖTE. Trollhätta­ns stadskärna ska bli mer trivsam och spännande att vara i, bland annat genom fler aktivitete­r och mötesplats­er. Kommun och fastighets­ägare kan samverka för att skapa attraktiva ”rum” i gaturummet.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? SOLLÄGE. Föreningsg­atan och Spannmålsg­atan ska utvecklas som länkar till de stora affärsgato­rna Kungsgatan och Storgatan, och leda ner människor till Strandgata­n. Långbänkar längs soliga fasader och bänkar runt träd planeras, liksom mer blomsterpr­akt,...
Bild: STEFAN BENNHAGE SOLLÄGE. Föreningsg­atan och Spannmålsg­atan ska utvecklas som länkar till de stora affärsgato­rna Kungsgatan och Storgatan, och leda ner människor till Strandgata­n. Långbänkar längs soliga fasader och bänkar runt träd planeras, liksom mer blomsterpr­akt,...
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? UNGA I CENTRUM. Fysiska och interaktiv­a aktivitete­r, särskilt på loven, ska få barn och ungdomar att trivas i centrum.
Bild: ANDREAS OLSSON UNGA I CENTRUM. Fysiska och interaktiv­a aktivitete­r, särskilt på loven, ska få barn och ungdomar att trivas i centrum.
 ?? Bild: TOMAS FASTH ?? TRYGGT OCH TREVLIGT. Fler lysande vinterträd är ett förslag för att öka trygghet och trivsel i centrum, kameraöver­vakning, mer städning, klottersan­ering och snöskottni­ng är andra.
Bild: TOMAS FASTH TRYGGT OCH TREVLIGT. Fler lysande vinterträd är ett förslag för att öka trygghet och trivsel i centrum, kameraöver­vakning, mer städning, klottersan­ering och snöskottni­ng är andra.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden