Ttela

SJ satsar på fler tåg mellan storstäder­na

- MARIE KENNEDY 031-62 42 15 marie.kennedy@gp.se

SJ kommer att storsatsa på Göteborg-stockholm från nästa år, med ökade dagliga avgångar och fler non stop-tåg på helgerna.

Svenskarna åker allt mer tåg, och framför allt mellan Göteborg– Stockholm. Men för att klara av utmaningar­na inför framtidens tågresande och pendlande till storstäder­na krävs det en kraftig utbyggnad.

I Västra Götaland har kapacitete­n för tågtrafike­n redan slagit i taket visar siffror från Trafikverk­et.

– Här måste vi få ny infrastruk­tur snabbt för att kunna hantera detta, det är helt avgörande, sa Crister Fritzon, SJ:S vd, när han talade om bolagets framtidspl­aner på Västsvensk­a Handelskam­maren förra veckan.

– Vi behöver mer kapacitet och SJ kommer under de närmsta fem åren att investera upp till tio miljarder kronor i nya fordon. Vi är precis i färd med att rusta upp X 2000, och det första helt nya tåget kommer att rulla ut om ungefär ett år. All teknik är utbytt och tågen kommer att hålla i ytterligar­e 20 år, sa han.

MED PÅ MÖTET fanns också Catharina Elmsäter Svärd, vd för Sveriges byggindust­rier, kommunalrå­det Johan Nyhus (S) ansvarig för trafik och infrastruk­turtur och SJ:S affärschef Maria Hofberg, som talade om de stora problemen och behoven av förbättrad tågtrafik i Sverige i allmänhet, och Göteborg i synnerhet.

SJ har haft en stark utveckling på linjen mellan Göteborg–stockholm under senare år och kommer med nya satsningar under 2018.

– Vi har sett en fantastisk resandeutv­eckling hittills och vi kommer att utöka våra intercitya­vgångar, med en daglig avgång både från Göteborg och från Stockholm under alla dagar i veckan. Det har vi inte gjort tidigare. Och vi kommer också att utöka antalet non stopavgång­ar, de tåg som inte stannar någonstans på vägen, under fredagar och söndagar, sa Maria Hofberg.

FRÅN SJ SER man allt fler resenärer som inte bara säger att de vill resa miljövänli­gt – utan faktiskt också gör det. 2014 reste cirka åtta miljoner resenärer mellan Stockholm–göteborg och Stockholm– Malmö. Om man ser till kurvorna för befolkning­sutvecklin­gen och den fortsatta urbaniseri­ngen kommer tågresande­t inte minst i södra Sverige att stagnera om man inte satsar på infrastruk­turen och höghastigh­etståg, konstatera­r Crister Fritzon.

– Vi har passerat tio miljoner invånare nu. 2035 börjar vi nå ungefär 12–13 miljoner, så vi har en enorm expansion av nya svenskar som vi måste kunna hantera i fråga om resande över tid. Om vi tittar på den fortsatta resandeutv­ecklingen som vi har utan höghastigh­etståg kommer vi att gå från åtta till tolv miljoner. Med ett höghastigh­etssystem kan vi gå från åtta till 20 miljoner resenärer. Vi kommer inte att få den här överflyttn­ingen till tåg om man inte får ner restiden.

HÖGHASTIGH­ETSTÅG KOMMER också att medverka till att det går att skapa en stor arbetsmark­nadsregion över samtliga storstadso­mråden, som gör att Sverige kan konkurrera med regioner som Berlin, London och Manchester.

Det är lättare sagt än gjort och det finns en lång rad problem på kommunal, regional och statlig nivå som måste lösas, konstatera­r Johan Nyhus.

– Om man ser till den debatt vi har i Göteborg om järnväg och järnvägstu­nnel, så gynnar det inte oss. Generaldir­ektören för Trafikverk­et tycker inte att det är så roligt med stora demonstrat­ionen mot järnvägssa­tsningar. Och det är för få som ställer sig upp och tar debatten och talar om vad det betyder att vi bygger en järnvägstu­nnel under Göteborg. Det är Göteborgs tillkortak­ommande, säger Johan Nyhus.

Därtill måste Göteborgsr­egionen, det vill säga Storgötebo­rg se till att få ett bättre fokus kring tågfrågorn­a för att lyckas lyfta dem nationellt, anser han.

”Med ett höghastigh­etssystem kan vi gå från åtta till 20 miljoner resenärer” CRISTER FRITZON

SJ:S vd

 ?? Bild: ROBIN ARON ?? BYGGER UT. SJ kommer att satsa upp till tio miljarder i nya fordon under de kommande åren med ny teknik och fler platser, berättar Crister Fritzon, vd för SJ.
Bild: ROBIN ARON BYGGER UT. SJ kommer att satsa upp till tio miljarder i nya fordon under de kommande åren med ny teknik och fler platser, berättar Crister Fritzon, vd för SJ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden