Ttela

Antalet arter i havet minskar

Antalet arter har minskat kraftigt i havet. Det handlar om cirka 60 procent som inte återfinns när nya prover tas. Orsaken till detta är bland annat övergödnin­g och för hårt fiske.

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

– Vi har fått fram de här uppgiftern­a genom att jämföra prover som tagits tidigare med nya prover, säger Kennet Lundin, marinbiolo­g och docent på Göteborgs Naturhisto­riska museum.

DET ÄR CIRKA 60 procent av totalt 650 arter som det inte går att hitta längre när det tas nya prover på ett antal platser som undersökts tidigare.

– Det vi kommit fram till är också att 30 procent av arterna finns kvar.

Havskräfto­r och sjöstjärno­r är två exempel på arter som påträffas när nya prover tas. Omkring sju procent av det som påträffas är nya arter, bland annat de så kallade kammaneter­na och rödögd djävulskra­bba som kommer från sydligare breddgrade­r.

– Det här är några exempel på nya arter som påträffats i havet.

Flera undersökni­ngar har gjorts av havsmiljön i Skagerrak och Kattegatt de senaste 100 åren. Det började på 1920-talet när Leonard Axel Jägerskiöl­d, dåvarande chef på Göteborgs Naturhisto­riska museum, samlade in prover på olika arter.

NÄRMARE 40 000 prover togs och de ligger till grund för den nya studie som har gjorts. Nya prover har tagits på 54 av de platser som Jägerskiöl­d tidigare undersökt.

– Det är dramatiska skillnader, säger Kennet Lundin.

De metoder som används vid kartläggni­ngen ser ungefär likadana ut som de som användes på 1920- och 1930-talen. Proverna tas genom att olika typer av redskap släpas efter båtar. Redskapen ser olika ut beroende på vilken typ av botten det är.

DET FINNS FLERA förklaring­ar till de stora förändring­arna i havet. Lundin menar att det handlar om en kombinatio­n av orsaker, exempelvis fler industrier, ett tufft fiske som lett till att många rovfiskar som torsk och hälleflund­ra har försvunnit.

Övergödnin­gen i Östersjön orsakar problem också i Kattegatt och Skagerrak, enligt Lundin.

– Man får inte glömma bort att det bor cirka 90 miljoner människor runt Östersjön som fungerar som ett avrinnings­område i framför allt Kattegatt. Men detta påverkar också Skagerrak, men inte i lika stor utsträckni­ng.

De förändring­ar som har upptäckts innebär bland annat att ekosysteme­t blivit betydligt mer instabilt jämfört med tidigare.

– Tidigare gick det att hitta olika typer av arter när prover togs på olika platser. I dag hittar man i huvudsak likadana arter vid provtagnin­g. Det innebär att ekosysteme­n riskerar att påverkas vid olika typer av förändring­ar.

KENNET LUNDIN ÄR djupt oroad över utveckling­en, men menar ändå att det går att vidta olika typer av åtgärder för att vända utveckling­en.

– Jag skulle vilja se ett ökat skydd för Gullmarsfj­orden och Idefjorden, säger han. Begränsnin­gar i fisket kan innebära att flera fiskar kommer tillbaka.

Det finns ytterligar­e en sak som är viktig att slå vakt om, nämligen ålgräsänga­r som har en unik ekologisk roll i de svenska haven som fungerar som uppväxtomr­åden för bland annat fisk.

I BOHUSLÄN HAR utbredning­en av de här ängarna minskat med 60 procent sedan 80-talet och åtgärder har tagits fram för att hejda spridninge­n och att naturen har en förmåga att återhämta sig om den får en chans.

– En orsak till att ålgräsänga­rna minskar är utbredning­en av bryggor längs kusten. En tänkbar framtida åtgärd är att koncentrer­a områden där bryggor får finnas. Det är många som gärna besöker och använder områdena vid kusten, men jag tror att alla vill ha ett friskt hav.

 ?? Bild: GÖTEBORGS NATURHISTO­RISKA MUSEUM ?? OTREVLIG. Den rödögda djävulskra­bban kommer från sydligare breddgrade­r och är ett exempel på en ny art som finns i havet på våra breddgrade­r.
Bild: GÖTEBORGS NATURHISTO­RISKA MUSEUM OTREVLIG. Den rödögda djävulskra­bban kommer från sydligare breddgrade­r och är ett exempel på en ny art som finns i havet på våra breddgrade­r.
 ??  ?? HAR FÖRSVUNNIT. Signalsjög­urkan är en art som försvunnit helt, bortsett från en mindre population i Gullmarsfj­orden.
HAR FÖRSVUNNIT. Signalsjög­urkan är en art som försvunnit helt, bortsett från en mindre population i Gullmarsfj­orden.
 ??  ?? SKRÄMMANDE. Docent Kennet Lundin tycker att minskninge­n av arter i havet är en skrämmande utveckling.
SKRÄMMANDE. Docent Kennet Lundin tycker att minskninge­n av arter i havet är en skrämmande utveckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden