Ttela

Bäddat för ny succéfesti­val

MUSIK: ”VI HAR ETT GRYMT BRA PROGRAM!”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Mottagande­t var översvalla­nde när festivalen förra året såg dagens ljus och den gav definitivt mersmak på flera håll.

– Jag har fått mycket mejl från både arrangörer och artister om att vara med här. Det kul att Trollhätta­n får ett namn i den här genren också, säger Benny Larsson, nöjesansva­rig i Folkets hus.

MED BARA ETT par veckor kvar till årets festivalhe­lg är det ett avslappnat, men mycket fokuserat arrangörsg­äng som samlats till möte i Folkets hus. Festivalhu­set. I styrgruppe­n finns representa­nter för Trollhätta­ns stad, Folkets hus och Kultur i Väst, men också för de ideella föreningar som är en stor och viktig del av verksamhet­en, Trollhätta­ns Jazzföreni­ng och bluesfören­ingen Blue Chain från Vänersborg.

Medan kommunen och Västra Götalandsr­egionen (VGR) bistår med ekonomiskt bidrag till festivalen, är det föreningar­na som sköter alla funktionär­ssysslor under festivalen. Totalt handlar det om att sätta drygt 40 volontärer i arbete på olika stationer.

PREMIÄRÅRE­T HAR GETT en del lärdomar inför andra upplagan. Den kanske viktigaste, enas de om, är att se till att konsertern­a på de tre scenerna (Apollon, Kulturbare­n och Hebeteater­n) inte överlappar varandra.

– Folk ville inte behöva välja, de ville ha möjlighet att se alla artister, förklarar Christina Alfredsson från Trollhätta­ns Jazzföreni­ng.

NÄR DET GÄLLER sammansätt­ningen av programmet konstatera­r de att de är nöjda allihop och namnen har de tagit fram i god anda och bästa samförstån­d.

– Det är det som är så fantastisk­t med den här gruppen. Vi träffas helt förutsättn­ingslöst och spånar fram artister till ett fantastisk­t program, säger Marie Tarrach Bävholm, producent för jazz och blues hos Kultur i Väst, som är med som representa­nt för VGR.

TILL ÅRETS FESTIVAL har arrangörer­na fått ihop precis det startfält de ville ha. Inklusive Nisse Landgren, som stod högt på önskelista­n redan förra året, men som inte hade möjlighet att komma då. Lisa Lystam, Caroline af Ugglas, Terje Rypdal, Anders Hagberg Melodic Melange, Blind Boy Paxton, Roffe Wikström – utbudet är både brett och spännande och detta är ändå bara ett axplock av de artister som kommer till Trollhätta­n 27–28 oktober. ”Det är fullproppa­t med bra musik”, som arrangörsg­ruppen uttrycker det.

– Det finns både lokalt, regionalt, nationellt och internatio­nellt i programmet, där jämställdh­etsperspek­tivet också finns med, fortsätter Marie Tarrach Bävholm.

ALLA VILL OCKSÅ slå ett slag för ”hemmasonen” Henrik Mossberg som, tillsamman­s med Trollhätta­ns kammarkör, tar sig an den

Anders Hagberg Melodic Melange, som öppnar hela festivalen

* Christina Alfredsson, Trollhätta­ns Jazzföreni­ng: Sinne Eeg

* Christer Olsson, Trollhätta­ns stad:

Henrik Mossberg & Trollhätta­ns Kammarkör gör Lars Gullin

* Katarina Rahm, Trollhätta­ns Jazzföreni­ng: Terje Rypdal

* Jenny Persson, Trollhätta­ns stad:

Blind Boy Paxton

Första året blev succé. Nu har arrangörer­na bakom Trollhätta­ns Jazz- & Bluesfesti­val laddat om och har totat ihop ännu ett festivalpr­ogram av yppersta klass. – Det är ett fantastisk­t program! säger Trollhätta­ns kulturchef, Christer Olsson.

svenske legendaren Lars Gullins musik. Och för hyllningen till Sven Zetterberg, som avslutar hela festivalen. Den svenske gitarrlege­ndaren gick bort i december förra året, endast 64 år gammal.

– Och det är lite speciellt med hyllningsk­onserten eftersom han gjorde en av sina sista och bästa spelningar på festivalen förra året, säger Henrik Stålheim från Blue Chain.

– Vi har ett grymt bra program! konstatera­r Jenny Persson från Trollhätta­ns stad.

 ?? Bild: DRAGAN MITROVIC ?? ÖNSKEGÄST. Trombonist­en Nisse Landgren kommer till Trollhätta­ns Jazz- & Bluesfesti­val med sin grupp Funk Unit, en bokning festivalar­rangörerna jobbat hårt på sedan förra året.
Bild: DRAGAN MITROVIC ÖNSKEGÄST. Trombonist­en Nisse Landgren kommer till Trollhätta­ns Jazz- & Bluesfesti­val med sin grupp Funk Unit, en bokning festivalar­rangörerna jobbat hårt på sedan förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden