Ttela

Saabmuseet har fått en ny framtidspl­an

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

NYHETER: Nu finns ett nytt underlag med ansökan till regionen för bidrag till Saabmuseet. I underlaget finns exempel på hur verksamhet­en kan utvecklas.

Basen för Saabmuseet är den unika bilsamling­en. Men museet ska även fungera som en arena för framtidens fordonsutv­eckling med bland annat självköran­de bilar, mobilitets­lösningar och transporte­r.

Ett treårigt utveckling­sprojekt av Saab Car Museum har pågått mellan 2014 och 2017. Nu finns det en ny utveckling­splan för åren 2018 till 2020 som bland annat bygger på utvärderin­gen av det tidigare projektet.

– Vi vill utveckla basen, det museet gör i dag med sin utställnin­g men även med fler intressant­a berättelse­r om det som visas där, säger Martin Wänblom, vd för Innovatum.

Det andra spåret är att även bli en arena för dagens fordonsutv­eckling.

– Det är mycket teknisk utveckling om hur fordonen ska vara uppkopplad­e, autonoma fordon och mobilitet. Vad har detta för betydelse i samhället för oss som medborgare om man inte äger sina egna fordon?

MARTIN WÄNBLOM TROR att museet kan bli mer än en mötesplats och arena för det utveckling­sarbete som redan pågår inom bilbransch­en i dag.

– Nu väntar vi på återkoppli­ng regionalt, det kommer bli ett möte inom några veckor, säger han.

Trollhätta­ns stad är också med och står för ansökan till regionen för två olika bidrag. Dels är det för regionutve­ckling men även kulturutve­ckling. Samhällsfö­rändringen är en del som även Högskolan Väst är med i.

– Det är spännande frågor om man ser det ur samhällsut­veckling och framtidens mobilitets­lösningar, säger Martin Wänblom.

Han lär även fortsätta bygga på det stora intresse som redan finns för den unika bilsamling som finns i byggnaden.

– Intresset är väldigt stort, det visade det stora antal besökare vi haft, inte minst på Saabfestiv­alen i somras.

I UTVECKLING­SPLANEN STÅR att läsa om att regionen är centrum för svensk bilindustr­i och att museet är en del av det industriel­la kulturarve­t. Bilmuseet är redan i dag en resanledni­ng för nationella, men framför allt internatio­nella besökare. Exempel på verksamhet som skulle kunna ingå i arenadelen, är årliga konferense­r kring bilism och stadsutvec­kling, seminarier med forskare samt föreläsnin­gar och publika arrangeman­g för allmänhete­n.

För att finansiera en ökad verksamhet så kommer det krävas mer pengar än i dag. När Saab Automobile AB gick i konkurs räddades museet och samlingen genom insatser av Trollhätta­ns stad, Saab AB, Västra Götalandsr­egionen, stiftelsen Marcus och Amalia Wallenberg­s minnesfond samt Innovatum.

 ??  ??
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? RULLAR PÅ. Hur ska framtiden för Saabmuseet bli? En ansökan om fortsatt projektstö­d har skickats in till regionen.
Bild: STEFAN BENNHAGE RULLAR PÅ. Hur ska framtiden för Saabmuseet bli? En ansökan om fortsatt projektstö­d har skickats in till regionen.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? FRAMTID. Martin Wänblom är vd för Innovatum och därmed ytterst ansvarig för Saabmuseet.
Bild: STEFAN BENNHAGE FRAMTID. Martin Wänblom är vd för Innovatum och därmed ytterst ansvarig för Saabmuseet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden