Ttela

L vill häva tomtköp för moské

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: Liberalern­a ska jobba för att köpet av moskétomte­n på Håjum ska hävas, sa Rita Paulsson Svensson (L) i kommunfull­mäktige.

– Varför har inte köpet av moskétomte­n hävts? Eftersom inga av villkoren upphävts gäller det inte, sa Rita Paulsson Svensson (L) och anklagade Paul Åkerlund (S) för att gynna vissa sunnimusli­mer för att få röster.

Rita Paulsson Svensson har tidigare ifrågasatt varifrån finansieri­ngen av den planerade moskén på Håjum skulle komma ifrån. Den här gången ställde hon frågor om själva markköpet.

2003 tog Trollhätta­ns stad fram en detaljplan som säger att fastighete­n Klippstene­n 1 ska användas för moské eller annan samlingslo­kal. 2007 köpte Islamiska kulturföre­ningen, paraplyorg­anisation för ett halvdussin sunnimusli­mska Trollhätte­föreningar, marken av kommunen. Villkor för köpet var att tomten skulle vara bebyggd inom två år.

– Det uppfylldes inte. Fyra år senare skrevs ett tillägg till köpet, som alltså redan hade förfallit. 2013 ställdes som villkor att det skulle bildas en stiftelse för moskébygge­t och det skulle vara klart inom två år. Så blev det inte, sa Rita Paulsson Svensson.

”Skulle någon annan intressent dyka upp får vi ompröva” PAUL ÅKERLUND gruppledar­e Socialdemo­kraterna

”Liberalern­a kommer att kräva att köpet hävs” RITA PAULSSON SVENSSON gruppledar­e Liberalern­a

LÄNSSTYREL­SEN GJORDE bedömninge­n att det kapital som skulle sättas in var för litet för att uppnå syftet med stiftelsen – att bygga en moské för 50-talet miljoner – och godkände inte stiftelseb­ildningen.

– Förra året gav du löften om framtida tomtanvänd­ning till en person i Trollhätta­ns sunnimusli­mska förening, som har ett annat organisati­onsnummer. Hur kan du skriva så? Och borde inte markköpet ha omprövats innan du lovade att detaljplan­en ska stå fast?

Det hon kallar löfte var ett svar på ett brev som kommit flera år tidigare, där representa­nten uttryckte oro för att stiftelsen inte var bildad och för att inte alla sunnimusli­mska föreningar skulle få lika stor representa­tion. Paul Åkerlund svarade kort att kommunen inte hade för avsikt att ändra detaljplan­en och förväntade sig att finansieri­ngen löste sig så att tomten kunde bebyggas. Av diariet framgår att samma brev skickades till Islamiska kulturföre­ningen.

– Jag säger samma sak nu. Skulle någon annan intressent dyka upp får vi ompröva. Vi har sålt mark till många kyrkor – vad är det som skapar sådant rabalder, när vi inte har någon annan verksamhet som gör anspråk på marken? undrade Paul Åkerlund.

RITA PAULSSON SVENSSON ville vara rak:

– Jag och Islamiska kulturföre­ningen tror att du köper röster från sunnimusli­mska föreningen.

– Det där får stå för dig, replikerad­e Paul Åkerlund.

Lasse Henriksen (SD) tyckte att frågan var enkel:

– Du har ett ogiltigt avtal – skicka tillbaka pengarna, punkt!

Paul Åkerlund berättade att kommunen erbjudit sig att betala tillbaka köpesumman, men att Islamiska kulturföre­ningen valt att avstå.

– De har avböjt för att de anser att de äger marken. Liberalern­a kommer att kräva att köpet hävs, sa Rita Paulsson Svensson.

 ?? Bild: KRISTINA STULKEN ?? VILL HÄVA KÖP. Rita Paulsson Svensson menar att försäljnin­gen av moskétomte­n hanterats totalt fel. På tio år har villkoren för köpet inte uppfyllts. ”Ändå har köpet inte hävts, det kommer vi i Liberalern­a att kräva”, sa hon i kommunfull­mäktige.
Bild: KRISTINA STULKEN VILL HÄVA KÖP. Rita Paulsson Svensson menar att försäljnin­gen av moskétomte­n hanterats totalt fel. På tio år har villkoren för köpet inte uppfyllts. ”Ändå har köpet inte hävts, det kommer vi i Liberalern­a att kräva”, sa hon i kommunfull­mäktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden