Ttela

En hundralapp i månaden till SVT är för mycket

TV-LICENSEN. Licenssyst­emet för public service ska väck. I stället vill utredninge­n se en skatt, som ska betalas av alla över 18 år med inkomst.

- KARIN PIHL Liberala nyhetsbyrå­n

På en presskonfe­rens i Rosenbad på måndagseft­ermiddagen (16/10) tog kulturmini­ster Alice Bah Khunke (MP) emot ett delbetänka­nde från Public service-utredninge­n av ordförande Sture Nordh. Den parlamenta­riska kommittén har kommit fram till att det behövs en ny finansieri­ngsmodell för Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildning­sradion. Pengarna, som tas ut som en skatt, ska vara öronmärkta till Public service på samma sätt som begravning­savgiften och politikern­a ska inte kunna höja eller sänka avgiften utan att ändra lagen.

Det finns en avgörande orsak till varför licenssyst­emet har spelat ut sin roll. Människor ser inte på teve i lika hög utsträckni­ng som de gjorde förr. Åttio- och nittiotali­sterna samlar inte sina familjer för att titta på den underhålln­ing som SVT visar varje fredagskvä­ll klockan åtta. I stället strömmar var och en sina favoritpro­gram från Netflix, SVT Play och andra tjänster. Men eftersom datorer och läsplattor inte räknas som mottagare behöver man inte betala någon avgift om man bara tittar på datorn och inte har någon teve hemma.

PUBLIC SERVICE SPELAR en viktig roll för att säkerställ­a produktion av sådant som inte bär sig på en fri marknad, och för att garantera att samhällsvi­ktig informatio­n når medborgarn­a. Få tänker på det, men om Public service avskaffas måste SOS Alarm upphandla VMA, Viktigt meddelande till allmänhete­n, som går ut i radion vid olyckor och kriser.

Att säkerställ­a framtiden för Public service är viktigt av flera skäl, och kommitténs förslag är rimligt. Men det är mycket pengar det rör sig om. Alla svenskar som tjänar över 130 000 kronor om året, alltså mer än 11 000 i månaden, kommer att behöva betala 1308 kronor varje år. Ett hushåll med två vuxna måste alltså betala över 2600 kronor. Det är för högt belopp och en alltför stor utgiftshöj­ning för familjer som tidigare valde bort teve av ekonomiska skäl.

Public service bör därför bantas ner rejält, för att på så sätt få ner avgiften. Bort med rena underhålln­ingsprogra­m, livsstilss­ajter för ungdomar och ren opinionsjo­urnalistik. De tre bolagen bör slås ihop, och ettan och tvåan bör bli en kanal. Man kan också ifrågasätt­a nyttan med att Sveriges Television­s medarbetar­e ägnar dagarna åt att lägga ut lustiga små sociala medier-videos från humorprogr­am under titlar som ”tagga en vän som alltid kommer för sent” och ”alla behöver en pökklocka”.

INFÖR EN SKATT, men låt den ligga på max 300 kronor per person och år. Inget barn ska behöva sluta med flöjtlekti­oner för att mamma och pappa enligt lag måste börja betala för Dobidoo och Melodifest­ivalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden