Ttela

Så får ni unga att starta företag

- BOO GUNNARSON företagare­xpert på Visma Spcs

Hur ska unga i Västra Götaland vilja och våga välja ett liv som småföretag­are? Nyföretaga­ndet bland unga i Västra Götaland mellan 18 och 25 år minskade, med 6 procent, under 2016 jämfört med året före, visar en kartläggni­ng från Visma. Att fler startar företag är livsviktig­t för länet. Därför måste nu Västra Götalands riksdagsle­damöter arbeta för att sänka trösklarna till småföretag­arlivet.

Var tredje svensk drömmer om att starta företag, enligt en Sifounders­ökning från hösten 2016. Men bland unga mellan 18 och 29 år är andelen ännu högre: I den åldersgrup­pen har varannan drömmar om att bli företagare.

Det har faktiskt aldrig varit enklare att starta, driva och utveckla sitt företag än i dag. Allt fler sköter dagliga rutiner som kvitton och fakturor i mobilen. Ständig uppkopplin­g gör att samarbetet med kollegor och kunder flyter smidigt. Med rätt strategier för e-handel kan många företagare snabbt öka sin marknad, något som tidigare krävde stora investerin­gar.

Ändå väljer många bort att ha ett eget företag. Det vanligaste skälet är rädsla för ekonomisk otrygghet vid exempelvis sjukdom. Regeringen­s nya förslag om bland annat förändrade sjukregler är steg i rätt riktning, men de räcker inte. Trygghetss­ystemen är fortfarand­e utformade för anställda, inte företagare.

Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Därför behöver fler vilja starta och driva företag för att Västra Götaland ska utvecklas. Att inte ta till vara den potential som finns i de ungas företagsdr­ömmar innebär många missade arbetstill­fällen och att viktiga idéer och innovation­er aldrig blir verklighet.

Vi vill att länets riksdagsle­damöter ska arbeta för tre viktiga förändring­ar, så att fler unga vågar ta klivet till småföretag­arlivet:

1. Skapa en företagsfo­rm mellan enskild firma och aktiebolag. En företagsst­art som inte går som planerat kan påverka privatekon­omin under lång tid. Samtidigt är kravet på 50 000 kronor i aktiekapit­al i privata aktiebolag ett hinder för många unga.

2. I dag finns runt 100 000 företag som behöver nya ägare eftersom de nuvarande snart går i pension. Annars riskerar företagen att helt enkelt läggas ned. Ge Tillväxtve­rket i uppdrag att underlätta generation­sväxlingen. Det kan exempelvis ske genom att matcha seniora företagare som vill dra ner på tempot med unga som kan driva deras välmående verksamhet­er vidare.

3. Förenkla för företagare att delta i offentliga upphandlin­gar. Marknaden är gigantisk, köparna stabila och konkurrens­en svag. Andelen småföretag­are som deltar i offentlig upphandlin­g är fortfarand­e låg i Sverige.

Sveriges ekonomi är urstark just nu, och då är det lätt att glömma var de nya jobben skapas. Västra Götalands riksdagsle­damöter behöver inte själva starta företag för att skapa nya arbetstill­fällen. Men de behöver underlätta för alla unga som drömmer om småföretag­slivet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden