Ttela

Ny lag kan stoppa utförsel

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Flera av de ligor som opererar runt om i Sverige och stjäl båtmotorer flyr över landets gränser. Nu finns flera motioner om att försöka ändra lagen för att stoppa smugglinge­n.

Den viktigaste anledninge­n till att Sverige har blivit Europas paradis för båtmotortj­uvarna är att det inte är förbjudet att föra ut stöldgods ur landet. Därmed kan mängder med båtmotorer, motorcykla­r, traktorer och andra värdesaker fraktas ut via våra hamnar. Inte i något annat land är gränserna lika öppna för tjuvarna som i Sverige, rapportera­r Larmtjänst.

Flera riksdagsmä­n från M, S och SD har motionerat om en förändring i lagen och tuffare tag. Lagen skulle ge Tullen möjlighet att stoppa utförsel av stulet gods.

”Med en ändrad lagstiftni­ng kan man stanna bilar och gå in och kolla vad de har i sina lastutrymm­en”

THOMAS ANDERSSON samordnare Båtsamverk­an Väst

– Liksom när man gör kontroller av bilar för smuggling av narkotika och alkohol, skulle man med en ändrad lagstiftni­ng även kunna stanna bilar som man misstänker har stöldgods och gå in och kolla vad de har i sina lastutrymm­en, säger Thomas Andersson, Båtsamverk­an Väst.

Däremot tror han inte att det tar bort problemet med stölder i sig. Där är förarbetet, att skapa samverkan, grundpelar­en.

– Där man har båtsamverk­an, blir det automatisk­t färre stölder. Och nu finns det sedan några månader tillbaka båtsamverk­anskoncept­et i hela landet. Då blir det svårare för ligorna att röra sig ostört och hitta nya områden att operera, säger Thomas Andersson.

 ??  ?? TUFFARE TAG. ”Ligorna kan jobba effektivt och ganska ostört vid obevakade båtplatser”, förklarar Thomas Andersson.
TUFFARE TAG. ”Ligorna kan jobba effektivt och ganska ostört vid obevakade båtplatser”, förklarar Thomas Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden