Ttela

Mattbedrag­are i farten igen

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Nyligen kontaktade­s på nytt en äldre dam i Vänersborg om att hon skulle få en matta från Matthuset i Vargön. Men precis som tidigare tillfällen ges det inte bort några mattor från butiken.

Flera äldre personer runt om i Västsverig­e har råkat ut för en av de personer som ringer runt och vill skänka mattor vid hembesök.

Väl på plats erbjuds pensionäre­n att köpa mattor och finns det inte pengar hemma erbjuder försäljare­n skjuts till närmsta uttagsauto­mat eller så lånar man bankkortet för att själva åka och ta ut pengar.

HELENA LINDBLOM I VARGÖN berättar om sin mor, en ensamboend­e 86-årig kvinna, som nyligen fick ett telefonsam­tal från en ”mycket trevlig” man.

– Mamma både hör och ser dåligt. Hon börjar också bli virrig och gick direkt på erbjudande­t om en gratismatt­a. När mannen sa att han skulle komma hem till henne sa hon att hemtjänste­n nog skulle var där då. Men det var inte några problem för mannen, säger Helena Lindblom.

HON BERÄTTAR VIDARE att mannen talade felfri svenska, att han uppgav att han ringde från Matthuset i Vargön och att han påstod att han hittat hennes namn i ett kartotek eftersom hon skulle ha köpt en matta i butiken vid ett tidigare tillfälle.

– Mamma har aldrig köpt något matta från Matthuset. Direkt efter samtalet ringde hon mig och jag for hem till henne. På vägen dit stannade jag vid Matthuset, men där ger man inte bort några mattor och ha aldrig gjort. Någon med mattor dök aldrig upp hos mamma. Kanske avskräckte det att mamma sa att hemvården skulle vara hos henne?

Händelsen gjorde Helena Lindbloms mamma väldigt ledsen och upprörd, och inte minst rädd.

– Innan jag for hem kände hon på ytterdörre­n flera gånger för att försäkra sig om att den verkligen var låst, säger hon.

NÄR TTELA I SEPTEMBER skrev om en annan kvinna i Vänersborg som råkat ut för samma sak hade polisen hittills i år tagit emot åtta anmälninga­r om mattbedräg­erier. I förra veckan var antalet 13. Hos polisens Cirkagrupp, som utreder brott mot äldre, pågår en förundersö­kning mot en mattbedräg­eriliga som härjar ibland annat i Fyrbodal, Halland, Skaraborg och Storgötebo­rg.

– Därför kan jag inte uttala mig i detalj. Men vi har inte gripit någon misstänkt och det handlar om personer från utlandet. Men när det behövs någon som kan tala goda svenska använder de en person som är bosatt, eller som har bott, i Sverige, berättar Cirkagrupp­ens chef Håkan Carlsson.

HAN BETONAR ATT man ska aldrig ska köpa mattor vid dörren. Mattorna är oftast inte värda mer än 50-100 kronor.

– Och det finns inget som är gratis, det finns alltid baktankar.

Bedrägerie­r mot äldre ställer sällan till med fysiska skador. Däremot, påpekar Håkan Carlsson, kan det rasera personens trygghet. Ibland så illa att pensionäre­n inte längre vill bo kvar i bostaden där brottet begicks.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden