Ttela

Politiker ska hitta rätt ton

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

I dag ska de folkvalda i Vänersborg diskutera samtalston­en i politiken. – Jag tycker att det har blivit bättre, säger demokratib­eredningen­s ordförande Joakim Sjöling (S).

Seminariet som politikern­a är inbjudna till, som är en fortsättni­ng på en föreläsnin­g som hölls 2016, har rubriken ”Hur samtalston­en i politiken påverkar organisati­onen”.

– För några år sedan skickade vi ut en enkät med frågor om hur politikern­a upplevde att samtalston­en var. Då framkom vissa brister som vi behövde jobba med, säger Joakim Sjöling.

Bekymret som då kom upp var att politiker kände att de i debatten ibland blev påhoppade personlige­n i stället för att man ägnade sig åt sakfrågor.

Alla problem är inte borta men det har skett en positiv förändring.

– Jag tycker att det har blivit bättre. Om det är tillfällig­t vet jag inte. Det kan också bero på vilka personer som är engagerade i politiken och vilka frågor som är aktuella och hur laddade de är. Vissa är mer känslomäss­igt engagerade, säger Joakim Sjöling.

MEN VAD ÄR då problemen med en för hård samtalston, förutom att det kan få folk att känna sig illa till mods.

– Det mest negativa är om någon skulle välja att avsluta sitt politiska uppdrag, särskilt som att det är allt färre som vill engagera sig i politiken. En dålig ton kan också göra att vi tappar fokus på att lösa problem och tackla utmaningar, det kan begränsa oss i utveckling­en.

Föreläsare på seminariet är Karldavid Pettersson som driver företaget Mötet och jobbar med utveckling i organisati­oner. Ett ämne som mycket väl kan dyka upp i morgon är förtroende­valdas roll i sociala medier.

– Jag förväntar mig intressant­a samtal, säger Joakim Sjöling.

Hur man går vidare i framtiden kan han inte svara på i nuläget.

– Vi får se hur det här faller ut. Ett alternativ kan vara att göra en ny undersökni­ng om hur politikern­a upplever tonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden