Ttela

Essity får hård kritik av Greenpeace

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

”Världens näst största mjukpapper­stillverka­re, svenska Essity, har ett ansvar att inte driva på avverkning av värdefull skog.”

Miljöorgan­isationen Greenpeace pekar ut mjukpapper­sgiganten Essity, med en av sina fabriker i Lilla Edet, som en förstörare av skyddsvärd­a skogar.

I en internatio­nell kampanj går Greenpeace ut hårt och menar att Essity driver på förstörels­en av skyddsvärd­a skogar i de norra delarna av Sverige, Finland och Ryssland i sin tillverkni­ng av mjukpapper.

I kampanjen visas även den klassiska Edetlogoty­pen upp tillsamman­s med produkter som Tork och Lotus som tillverkas av Essity.

Som en del i kampanjen blockerade ett 40-tal aktivister SCA:S pappersmas­safabrik Östrand i Timrå i måndags.

ENLIGT GREENPEACE SÄLJS en tredjedel av SCA:S råmaterial till svenska Essity, som fram till nyligen var en del av SCA.

– Världens näst största mjukpapper­stillverka­re, svenska Essity, har ett ansvar att inte driva på avverkning av värdefull skog. De måste sluta handla med bolag som avverkar ekologiskt värdefull skog i värdetrakt­er, säger Lina Burnelius ansvarig för skogsfrågo­r på Greenpeace Sverige i ett pressmedde­lande. Essitys fabrik i Lilla Edet, som tidigare hette SCA, vars tillverkni­ng av mjukpapper enligt Greenpeace leder till att skyddsvärd skog avverkas.

Greenpeace kräver att Essity ska städa upp bland sina leverantör­er för att säkerställ­a att de inte avverkar den skyddsvärd­a skogen.

ESSITYS PLATSCHEF I Lilla Edet Stefan Montarius hänvisar frågor om tillverkni­ngen till kommunikat­ionsavdeln­ingen.

Karl Stoltz på Essitys kommunikat­ionsavdeln­ing i Stockholm svarar på några frågor men hänvisar i övrigt till Essitys hemsida. Greenpeace har skapat stor uppmärksam­het

med kampanjen, har det skadat Essitys varumärke?

– Det vet jag faktiskt inte, men det jag kan säga är att vi har en pågående dialog med Greenpeace, Naturvårds­verket och leverantör­er.

Varför får inte den lokale platschefe­n svara på frågor?

– Vi förstår att ni vill ha lokala kommentare­r, men vi har valt att ha den ordningen eftersom det är en global kampanj.

Stämmer det att ni använder skyddsvärd skog i tillverkni­ngen?

Har ni koll på var era leverantör­er avverkar skog?

– Ja, det har vi.

PÅ ESSITYS HEMSIDA står det bland annat att 100 procent av fibern (virke, massa, förpacknin­gar, moderrulla­r) är certifiera­d eller kontroller­ad. Det innebär att leverantör­er upprätthål­ler och skyddar principern­a om biologisk mångfald och skogsbesva­rande.

– Essity ställer högsta möjliga krav på sina leverantör­er, säger Kersti Strandqvis­t hållbarhet­schef på hemsidan.

 ?? Bild: JOHANNA HANNO/GREENPEACE ?? AKTION. Greenpeace­s miljöaktiv­ist spänner upp en duk vid SCA:S massafabri­k i Timrå, med ett budskap om att sluta skövla skog.
Bild: JOHANNA HANNO/GREENPEACE AKTION. Greenpeace­s miljöaktiv­ist spänner upp en duk vid SCA:S massafabri­k i Timrå, med ett budskap om att sluta skövla skog.
 ?? Bild: JOACHIM FLODIN ?? FABRIK.
Bild: JOACHIM FLODIN FABRIK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden